Няма кандидати да берат череши за надница от 20 лв. в Петрич, стопаните се страхуват от дъждовете – да не ги нацепят и развалят

Въпреки добрата надница от 20 лв. на ден, няма кандидати, които да берат череши в Петрич и землището на село Беласица, където са най-големите масиви от вкусния плод. Собствениците на черешови масиви, набират берачи всеки ден, но мераклиите са малко или почти никакви, призна един от едрите арендатори на череши в петричко Андон Митрев.

В съботните и неделните дни, надницата остава същата, но като бонус, на берачите се дават до два кг. от набрания плод. Така освен с чисти 20 лева в джоба, те могат да си направят и зимнина, при положение, че редовно отиват на масивите и берат череши до три часа следобяд. В момента тече кампанията по брането на ранните череши, на които цената варира в размер от 5 до 7 лв. На зеленчуковата борса първите петрички череши се търгуват на цена до 5 лв. в зависимост от качеството. Като всяка година тази цена се запазва няколко дни, и веднага след това, поради влошеното качество от падналите дъждове, тя се срива до два лева за килограм.

За 24 май пък излизат на пазара най-вкусните и сочни череши, които петричани познават като сорта на „Мазнейков“. Масивите с тези череши, се намират основно в землището на село Беласица, и в момента се стопанисват от частници, предимно от Петрич, които са ги оборудвали с капково напояване. Освен местното население, интерес към петричките череши проявяват и гръцките туристи, пристигащи на пазар в Петрич, и пълнят количките си с вкусния плод. По думите им черешите в съседните на Петрич гръцки градове се търгуват за 8 евро за кг.

Венко Стефанов

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене