Боил Банов: Под магистрала „Струма“ може да направим едно от най-големите археологически открития в Българи

Под автомагистрала „Стру­ма“ може да направим едно от най-големите открития в България. Ако това наистина е древният град Скаптопара, това е богатство за цялата държава“. Това коментира министърът на културата Боил Банов в ефира на Би Ти Ви по повод находките, от­крити при изкопни работи за строителството на пътя.

Той акцентира, че няма никаква опция магистрала­та да пре­минава оттам и да продължат някакви строител­ни дейнос­ти. „Доста време ще мине, до­като се направи реална оценка за какво иде реч, тя е вза­имосвързана с това, какво ще се прави по-наго­ре по трасето. Раз­копките са деликатна работа – това, което върши един човек, не може да бъ­дат вкара­ни няколко човека, за да тръгне по-бързо“, посочи ми­нистърът на културата.

При строител­ството на магис­тралата край Стру­ма археолози намериха античното селище, за кое­то се твърди, че може да е Скаптопара – древен Бла­гоевград. Бяха намерени останки от църква, баня и гробница. Местни хора ор­ганизираха подписка и про­тест в защита на находките, които попадат в трасето на бъдещата магистрала. Об­щината в Благоевград също поиска защита на находките в автентичния им вид.

От пътната агенция увери­ха, че в работата в района е спряна

Междувременно от пресцентъра на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщиха, че в учас­тъка край село Покровник на автомагистрала „Струма“ не се извършват строител­ни работи. Строително-мон­тажните работи в участъка са преустановени на 5 май. От тогава досега с битумна смес са извършвани един­ствено дейности, свързани с консервация на изпълне­ните до момента строителни работи. Целта е опазване на изграденото до момента, се казва в съобщението.

Силвия Стоянова

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене