Спете спокойно – врабчетата в района са преброени

4071 врабчета в страната преброиха доброволците, които се включиха във второ­то издание на кампа­нията „Ние броим врабче­тата 2“ на Българско­то друже­ство за за­щита на птиците на 12. май.

Наблюденията са извър­шени в 331 локации в 90 населени места, коментира резултатите председателят на гоцеделчевския клон на БДЗП, Димитър Попов.

Едно от мес­тата, на които бяха наблю­давани враб­чета, бе гоце­делчевското село Баничан. Включиха се ученици от трети клас към Първо ос­новно учили­ще „Св. св. Кирил и Методий“ – Гоце Делчев, родители и възпитаници на детска гра­дина „Джани Родари“ от гру­па „Буболечки“, читалище „Изгрев 1930“ в Баничан.

Децата научиха кои са най-често срещаните враб­чета в България, играха и ри­суваха на асфалт. Най-мно­гобройните регистрирани врабчета в Баничан бяха ис­панските.

Това е единственият миг­риращ вид от врабчетата, срещащи се в страната ни, разказа Дими­тър Попов.

Кампанията „Ние броим врабчетата 2“ на база анализ на насъбраните данни, има­ше за цел да разкрие зако­номерности­те в разпространението на трите вида врабчета, както и предпочитаните от тях места и условия за хранене и раз­множаване, но не и да отчита точния брой на врабчетата в страната ни, обясни още при­родозащитникът.

Резултатите, които имаме, са вече сигурно доказател­ство, че тези дребни птици, постоянни обитатели на град­ската среда от много години, избягват по-големите градо­ве и особено най-шумните места в тях, като категорично предпочитат и избират, как­то за себе си, така и за по­томството си тихи, спокойни паркове или къщи с дворове, селски улици и площади.

Българско дружество за защита на птиците – клон Гоце Делчев, благодари на всички участници в кампа­нията „Ние броим врабчетата 2“.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене