Балканите в ЕС – някога! А дотогава ще се наливат пари срещу реформи

Евролидерите подписаха декларация от срещата си в София

Лидерите на страните от ЕС, както и тези на държавите от Западните Балкани подписаха декларация, в която отбелязват, че Съюзът приветства споделения ангажимент на партньорите от Западните Балкани за европейските ценности и принципи, както и за визията за силна, стабилна и обединена Европа.

Макар че в документа споменават конкретни дати за покана за старт на преговори за членството на балканските страни в ЕС, лидерите на ЕС декларират и подкрепата си за продължаващите реформи.

„Спомняйки си срещата на високо равнище в Солун през 2003 г. ЕС потвърджава единодушната си подкрепа към европейската перспектива на Западните Балкани. Развивайки прогреса до сега, партньорите от Западните Балкани поеха ангажимент към европейската перспектива като техен твърд стратегически избор. Достоверността на тези усилия зависи от ясната обществена комуникация“, се посочва в декларацията.

ЕС е решен да засили и засили ангажимента си на всички равнища да подкрепи политическата, икономическата и социалната трансформация в региона, включително чрез увеличена помощ, основана на осезаем напредък в правовата държава, както и в социално-икономическите реформи на партньорите от Западните Балкани.

ЕС подкрепя партньорите от Западните Балкани в ангажимента им да продължат да укрепват добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество. Това включва по-специално намирането и прилагането на окончателни, приобщаващи и обвързващи решения за техните двустранни спорове, коренящи се в наследството от миналото и както и това, че полагат допълнителни усилия за помирение, се казва още в документа.

Изграждането на гъста мрежа от връзки и възможности в региона и с ЕС е от жизненоважно значение за приближаването на нашите граждани и икономики и за засилване на политическата стабилност, икономическия просперитет, културното и социално развитие.

Въз основа на постигнатия напредък, включително чрез регионалните инициативи, се ангажираме да подобрим съществено връзката във всичките си измерения: транспорт, енергетика, цифрова, икономическа и човешка дейност.

ЕС се съгласява да насърчава пазарна и инвестиционна среда в Западните Балкани да се движи по-бързо към цифрова икономика и устойчиво развиващи се общества, благоприятстващи климата, в съответствие с Парижкото споразумение.

Енергийната сигурност ще бъде приоритизирана, включително чрез подобряване на енергийната ефективност, по-добрата трансгранична намеса- свързване, разнообразяване на източниците и маршрутите, както и по-добро интегриране на възобновяемата енергия.

Партньорите на ЕС и страните от Западните Балкани отчитат, че борбата с тероризма и екстремизма, включително финансирането, радикализацията и завръщането на чуждестранни терористи, изисква засилено сътрудничество.

Автор: Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене