Свържете се с нас

Светско

Депутатът Богдан Боцев връчи грамоти от двата конкурса на талантливите деца от Гърменско

Публикувано

на

Една седмица децата на Гърмен пяха, танцуваха и рисуваха в Седмицата на детската книга и творчество, организирана от Читалище „Искра 1924“-Гърмен, с финансовата подкрепа на ОбС на БСП-Гърмен.

Празничните дни бяха съпътствани с много награди и щастливи емоции и благодарности към всички участници от организаторите.

Финалът завърши с реализирането на двата конкурса есе на тема „Европа, моя дом в каква страна искам да живея“ и конкурс рисунка „Моята мечта“, които преминаха под патронажа на народния представител от БСП за България – Богдан Боцев.

В двата конкурса активно се състезаваха 77 деца, освен индивидуалните награди, участниците получиха и една обща награда, а именно покана от депутата да посетят българския парламент на 6. юни!

Журито в състав: председател – Ели Давидова, и членове: Ибрахим Къдриев и Йорданка Ралева през празничната седмица излъчиха и талант на Гърмен.

Титлата бе заслужено присъдена на 6-годишният Божидар Топалов, който се представи прекрасно с песента на Графа „Вече 10 години съм на този свят“.

Тазгодишната миска №1 стана чаровната Анна Цветкова.

Първото място в рецитала бе присъдено на Елена Попангелова от Гърмен, която е ученичка в Първо ОУ „Св. св. Кирил и Мтодий“ в Гоце Делчев, а второто място зае малката и талантлива украинка Ана Кондратюк, дъщеря на Татяна Кондратюк, за които в момента текат подписки в Гърменско и страната за спасяването им от екстрадиция в Украйна, тъй като държавата отказва да даде постоянен статут за пребиваването им в България.

коментара

Таблоид

Мъж от Дупница изпадна в кома с рекордно ниво на кръвната захар 42

Публикувано

на

Два дни лекарите в хирургия се борили да върнат към живота 50-годишния пациент.

Мъж от Дупница изпадна в кома, а изследванията на кръвната захар показали рекорд от 42 ммоl/л,  при норма до 6 ммоl/л. По спешност е приет в хирургичното отделение в общинската болница и е настанен в реанимация. Два дни лекарите се борили за живота на 50-г. Александър Ш., докато успеят да свалят нивото на кръвната захар до 13 и да го върнат към живота.

Завеждащият хирургичното отделение доц. Д. Недин заяви: “Пациентът вече се чувсва добре. Излезе от комата, в която беше изпаднал от хипергликемия.

Личи си, че не се е поддържал здравословно. Оказа се, че не е осигурен, но няма как да го върнем, след като той буквално умираше”, заяви доц. Д. Недин.

Ендокринологът от Дупница д-р Кирил Кирилов допълни: “Този пациент най-вероятно дори не е спазвал необходимата диета за това заболяване. Рядко при мен идват пациенти с такива високи стойности на  кръвната захар. В такива случаи не е изключен летален край. Диетата за диабетиците не е драстична, яде се от всичко, но по малко. Болният трябва да следи кръвната си захар и да прецени с какво да се храни”, заяви д-р К. Кирилов.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Поредният ползотворен ден от работата по международния проект „Културата среща науката“ в Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“

Публикувано

на

Младежите от Белгия, България, Италия и Полша започнаха деня със съвместни дейности в училището. Смесените ученически  екипи  обобщиха  наученото, видяното,  преживяното  в продължение на цялата седмица под формата на презентации.

Показва се „IMG_7098.JPG“

В същото това време учителите от държавите участнички в проекта заедно обсъдиха и изготвиха  два плана за интердисциплинарни уроци в областта на природните науки, които са полезен споделен опит.

В следобедните часове се организира представяне на изготвените вече презентации от четирите екипа. Веднага след това се разгледаха предложенията за лого на проекта от всяка една държава и се пристъпи към гласуване за избор на общо лого на проекта.  Победител стана логото  на Италия, на което са изобразени знамената на всички участващи държави под формата на пеперуди, присъстват формулите на химични елементи и съединения, крива с механични трептения  и заглавието на проекта „Culture Meets Science“.Показва се „IMG_7150.JPG“

 Емоционален момент бе церемонията по закриване на проектните дейности в актовата зала на училището, където бяха връчени специални сертификати на всеки един участник.

Показва се „IMG_7144.JPG“

Показва се „IMG_7137.JPG“

Показва се „IMG_7131.JPG“

Днешният ден е последният от първия етап по изпълнението на международния проект „Erasmus + К2“, озаглавен „Културата среща науката“ с координатор ПМГ „Яне Сандански“ и завърши с тържествена вечеря – красив финал на началото на двегодишно сътрудничество. Талантливите ученици от ПМГ „Яне Сандански“ – Даниела Георгиева,  Вили Пендичева, Яна Велева,  мажоретният състав на гимназията и  танцовата формация „Неврокопчанки“ потопиха гостите във вълшебния свят на музиката и танците. Участниците в проекта изиграха българско кръшно хоро като символ на роденото приятелство.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ