За здраве и фина фигура – 20 часа глад седмично!

Ето съветите как да постигнем душевен и здравословен баланс

Съвременният човек пълнее и се разболява, защото се храни неправилно и защото живее натоварено, като не спазва природните закони и не следва вътрешния си биологичен часовник, казва германският натуропат графиня Ангелика Волфскийл.

Ето съветите й как да постигнем душевен и физически здравословен баланс, които тя прилага в над 30-годишната си лечебна практика.

Интермитентно (периодично) гладуване – що е то?

Това е гладуване в интервали от 20 до 36 часа през определени периоди, които се редуват с нормално хранене. В резултат на този вид „диета” се постига редуциране на калорийния прием, но крайният ефект всъщност се оказва много по-значим от това да постигнем просто желаното намаляване на теглото си.

Нобеловата награда за медицина през 2016 г. е присъдена на японския учен Йошинори Ошисуми, който разкрива един уникален клетъчен механизъм, наречен автофагия – процесът на жизненоважното рециклиране, унищожаване и пречистване на клетъчни компоненти. След инфекция например този механизъм елиминира нашествениците в клетката – вируси и бактерии. Той има важна роля също за елиминирането на остарели, повредени или опасни клетъчни компоненти. Нарушенията в този механизъм на пречистване ускоряват процесите на стареене и стоят зад редица болести – Паркинсон, диабет, рак и др.

За да се случи процесът на автофагия в клетките обаче, трябва да им бъде дадена възможност за това, обяснява Ангелика Волфскийл. Защото се оказва, че при претовараване на клетката с храна, при често хранене именно автофагията страда най-много. И обратното – кратките периодични състояния на глад подпомагат самопречистването на клетката.

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене