Свържете се с нас

Култура

ШОК! Константин Пашкулев пуска нова СКАНДАЛНА книга!

Публикувано

на

Поетът, преподавател, балетрист, критик и журналист Константин Пашкулев от град Гоце Делчев, отново ще изненада, почитателите на творчеството му, с нова документарлна студия. Темата е повече от интересна и сериозна, подсказана от самото заглавие – Неказаното за Емил и Лили! “ Няма да казвам коя е Лили Иванова. Казвано е през цялата втора половина на миналия век, и през целия 21 век ще се говори за нея. В тази моя студия обаче искам да кажа някои неща, които никога, никъде и никой няма да каже. Това ще бъде един психологическо-творчески портрет, дисекция на артиста и човека Лили Иванова. Защото между двете понятия има огромна разлика. Някой основателно може да зададе въпроса : откъде-накъде, и в качеството си на какъв Константин Пашкулев ще прави това!?! Веднага отговарям – като един от най-добре познаващите творчеството на Лили Иванова, пръв съставител на цялостната й дискография – систематизация на всичките й издадени на звуков носител песни, класифицирани по албуми, композитори и текстопистци. Също така доста добре наблюдавал личния й аскетичен живот и много контактувал с хората около нея в близкото минало…“ това пише Пашкулев в новата си творба. Издател на книгата е писателят Веселин Стаменов, чрез своето издателство на книги, който специално за информационна агенция www.toppresa.com заяви. „Бях впечатлен от съществревенно обективността и безпощадността на Пашкулев в новият му документален ръкопис. След като се запознах с текста и уникалния снимков материял в него, заявих че тази книга ще влезе в каталога нанашето издателство. Този път Коцето определено е надминал себе си…“ заяви Стаменов и отказа да вдигне завесата около новия продукт. Имаме уверението обаче че всички новини, около предстоящото излизане на книгата ще бъдат давани винаги първо за медийните продукти на Топ Преса.

коментара

Култура

Третокласници от Първо ОУ в Гоце Делчев за първи път видяха емблемата на старият Неврокоп-„тюмбелека“

Публикувано

на

По случай 106-та годишнина от Освобождението на Неврокоп учениците от ЦДО трети клас при Първо ОУ Св. Св. „Кирил и Методий“ в Гоце Делчев посетиха градския исторически музей .

По този повод в музея бяха изложени лични предмети, снимки и важни исторически документи на граждани от Гоце Делчев, запазени през годините, както и гостуващата изложба от Благоевградския исторически музей на генерали, взели участие в освобождението на Неврокоп, като двама от тях са  родом от Неврокопския край.

„Днешната дата е като трети март за нашия град“, сподели пред учениците  уредничката на музея Златка Тюмбелекчиева.

Децата, с изключително голям интерес разгледаха всички исторически материали, като по този начин се запознаха с миналото на родния край.

Силно впечатление им направи емблемата на стария град Неврокоп – „тюмбелека“, която учениците видяха за първи път  както и многото грижливо  съхранени старинни инструменти, съдове и монети.

коментара

Продължете с четенето

Култура

На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител

Публикувано

на

Чества се на 19 октомври, заедно със св. пророк Иоил

Кратко животоописание

Най-великият светец на българската земя, преподобни Иван Рилски се родил около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница). Бил съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири.

Новооснованите обители ставали не само огнища на християнството, но и книжовни и просветни средища. Желанието на юношата било да се посвети напълно в служение на Бога и в някоя света обител да се отдаде на монашески живот. Отначало Иван постъпил в близкия манастир „Св. Димитрий“ под самия връх Руен. Тук той не само развил своите заложби към духовно съзерцание, но и получил образование и придобил знания от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приел монашеството, но не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения.

Преподобни Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече хиляда години. Извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила.

Славата на отшелника постепенно се разпространила по цялата страна и достигнала чак до столицата. Използвайки едно свое пътуване до София, цар Петър I изминал около 120 километровото разстояние до планината, за да се види с благочестивия старец. Праведният Иван обаче не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч, като монархът отговорил със същото. Отшелникът, естествено, върнал обратно и изпратеното му от цар Петър злато. Това още повече увеличило славата му и към него започнали да се присъединяват ученици, които строели за себе си колиби наоколо. Такова било началото на най-известния български манастир.

Преди смъртта си преподобни Иван отишъл на пълно уединение, там съставил своето „завещание“ (вж. Завет на Св. Иван Рилски Чудотворец). Починал на 18 август 946 година на около 70 годишна възраст и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която е запазена и до днес. Неговото успение Църквата възпоменава всяка година на същата дата.

Преподобният Иван Рилски е изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с народната благовейна почит.

коментара

Продължете с четенето
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2018
П В С Ч П С Н
« сеп.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ