Украинката Татяна: Искам в Гърмен, в родината ми ме изкараха предател

Семейство, майка и дъще­ря от Украйна, които живеят в Гърмен, са застрашени от екстрадиране тъй като са получили наскоро отказ за бежански статут в България.

В Гърмен преди четири години ги приютява техни­ят сънародник Алексей На­уменко.

Месеци по-късно Татяна и Алексей, който живее в Гърмен от 35 години стават, семейство и подават доку­менти за даване на убежище или хуманитарен статут.

Повечето случаи обаче, които разглежда Държав­ната агенция за бежанците (ДАБ) у нас, за даване на убежище или хуманитарен статут, касаят предимно съдбата на хора, бягащи от войната в Сирия, конфликти­те в Близкия и Среден Изток като в сянка остават съдби­те на хора от други страни, търсещи спасение у нас за­ради военни действия.

Такъв се оказа случаят на Татяна Кондратюк и нейна­та дъщеря Анна, които са от град Лисичанск, Донбас по­искали убежище в България.

Проблемът на Татяна се оказва, че тя и дъщеря са дошла легално в България, заради което Държавната агенция за бежанците отказ­ва да приеме аргументите на украинката, че е избягала от войната, за да спаси живота на дъщеря си и своя, въпре­ки че опровергава с доку­мент твърденията на ДАБ.

Известно е, че заради воен­ния конфликт в Донбас сто­тици хиляди жители на обстрелвана­та от украи­нци и русна­ци територия напуснаха родните си места. Над 200 хиляди украинци, не­съгласни с политиката на държава­та, потърсиха убежище в Русия, а Татяна в България.

Според хронологията Та­тяна и Анна подават искане в ДАБ за закрила и законно пребиваване в България, като получат бежански или хуманитарен статут.

Агенцията им отказва с аргумента, че те са влезли в страната с приглашение за тримесечно госту­ване.

Според ДАБ ня­мало и данни, че в родината на Татяна и дъщеря и Анна животът им е бил в опасност, тъй като в техния град е ня­мало военни дейст­вия. Освен това от ДАБ вадят и друга причина за да обос­новат отказа си, а именно, че в искането си майката и дъщеря не били

 упоменали, че животът им в Украйна е бил застрашен.

Така се стигнало до обжал­ване на решението на аген­цията в Софийския градски съд, който се произнася в полза на Татяна и нейното момиче.

ДАБ обаче обжалва пред ВАС, който пък приема ар­гументите на Агенцията и се стига отново до отказ за ле­гално пребиваване в Бълга­рия като следващата стъпка според закона е екстрадира­не.

Жителите на Гърмен и об­щината безусловно подкре­пят Татяна и дъщеря ѝ, тече организация за отпочване на подпис­ка в тяхна защита и срещу екс­традиране­то им.

Пробле­мът вече с голяма ско­рост обика­ля не само община Гърмен, а и съседните общини и страната.

Зад тях застават и от няколко неправи­телствени организа­ции, пред­ставители на които се очакват да пристигнат в Гърмен в края на тази сед­мица с ад­вокати за да предложат на семейството помощ и под­крепа за решаване на про­блема.

Ето какво написа под снимката на дъщерята на Татяна – Анна, Алексей На­уменко:

„Това е Анна Кондратюк. Тя обича България, тя не иска да се връща в Украйна, къ­дето управлява власт, която обстрелвала и бомбандира­ла родния й град Лисичанск във Донбас. Почти месец тя и семейството и са се крие­ли в мазето под къщата за да останат живи. С моята помощ Анна и майка й са до­шли в България. Поискали закрила от българската дър­жава, а след време са стана­ли моето семейство. След четири години борба Анна и майка и Татьяна получават отказ на молбата им за за­крила и скоро ще бъдат вър­нати в Украй­на по решение на Върховния администра­тивен съд. Със това ре­шение съдът по принцип изпраща Анна и майка и на смърт. Анна не иска да умира тя иска да живее.“

„Искам да съм тук легал­но, както е по закон. В моята родина беше и е опасно, там се стреля, градът ни е граничен, всеки ден имаше взривове. Как да отида там? Ако замина, връ­щане няма. Поисках убежи­ще, защото животът ни беше в опасност. А сега ме карат да се върна там, за да си оп­равя документите. Не мога да се върна там. За тях аз съм предател, аз съм враг и се страхувам“, е коментарът и на Татяна, която силно се надява българската държа­ва да й разреши да продъл­жи да живее спокойно с дъ­щеричката си и съпругът й Алексей в Гърмен.

Семейството се обръща за помощ и към президента Румен Радев и омбудсмана Мая Манолова, на които ще бъде предоставена цялата документация и подписката в подкрепа на Татяна.

Краси Тонева

Вестник „ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене