Министър Горанов: Симитли и Струмяни сред общините с финаносви затруднения през 2018 година

13 общини (или 4,9% от всички общини в страната) отговарят на три и повече от критериите за общини с финансови затруднения, става ясно от данните от годишните отчети за касово изпълнение на бюджетите на общините края на 2017 г.

Това заявява финансовият министър Владислав Горанов в отговор на депутатско питане за анализа на МФ на данните за финансовото състояние на общините през 2017 г. и за общините в процедура по финансово оздравяване през 2018 г.

Общините определени като общини с финансови затруднения през 2018 г. са Симитли, Струмяни, Белоградчик, Грамада, Димово, Кочериново, Рила, Сапарева баня, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово.

Общини, които през 2018 г. отпадат от списъка на общините определени като общини с финансови затруднения, са 21 – Созопол, Сунгурларе, Бяла, Брегово, Видин, Борован, Криводол, Мизия, Оряхово, Кърджали, Тетевен, Георги Дамяново, Белово, Велинград, Лесичово, Белене, Ветово, Сливен, Баните, Девин и Минерални Бани.

Предприетите от тях мерки и планове за оздравяване, са довели до положителни резултати и подобряване на един или повече от показателите по чл. 130а, ал.1 от ЗПФ, информира Горанов. Той допълва, че през 2017 г. са съгласувани планове за финансово оздравяване на 10 общини – Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен, Сунгурларе, Видин, Мизия и Симитли.

Тези общини изготвиха и изпратиха за съгласуване оздравителни планове, в които си поставят цели за финансово оздравяване, които включват мерки за увеличаване на приходите и оптимизиране и ограничаване на разходите в годишен и средносрочен план, изготвени на база на обективен анализ на основни финансови показатели.

Целта е да бъде намален дефицитът по бюджета, както и ограничаване на необезпечените и просрочени задължения и да бъдат въведени конкретни мерки за подобряване на процеса на управление на общинските финанси. По отношение на просрочените задължения при 9 общини (всички без община Велинград) се наблюдава намаление на размера на просрочените задължения в края на 2017 г. спрямо края на 2016 г., като при общините Перник, Белово, Септември, Сливен, Видин и Мизия просрочията намаляват в размер по-голям от отпуснатия безлихвен заем за финансово оздравяване, т.е. тези общини са разплатили предвидените за погасяване просрочени задължения с предоставения от централния бюджет заем и погасяват просрочия с реализиран ефект от заложените в плана мерки, подчертава финансовият министър, като уточнява, че единствено при община Мизия наличните към края на годината просрочени задължения не надвишават законовото ограничение от 5 на сто от отчетените за последната година разходи.

Всичките 10 общини в края на 2017 г. спрямо края на 2016 г. имат намаление на задълженията за разходи. За общините Сунгурларе, Видин, Мизия и Тетевен показателят задължения за разходи е в рамките на нормативно допустимите по ЗПФ параметри към края на 2017 г., съобщава Горанов.

При общините Велинград, Симитли и Сливен се наблюдава намаление на размера на ангажиментите за разходи към края на 2017 г. спрямо края на 2016 г. При общините Белово, Тетевен, Сунгурларе, Видин и Мизия ангажиментите за разходи са в рамките на допустимите по ЗПФ нива.

Общините Септември и Перник не са въвели към края на 2017 г. ангажиментите за разходи в рамките на допустимите по ЗПФ нива. И десетте общини към 31 декември 2017 г. отчитат положително бюджетно салдо, уточнява министърът. Дълговото правило по чл. 32, ал. 1 от ЗПФ спазват 7 от общините – Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград, Сливен, Видин. Превишение на правилото към края на 2017 г. се наблюдава при общините Симитли, Сунгурларе и Мизия.

В резултат на подобрение на финансовите показатели и реализирането на мерките и дейностите предвидени в съгласуваните планове за оздравяване седем от десетте общини (без Симитли, Септември и Перник) отпадат от списъка на общините с финансови затруднения през 2018 г., се казва още в отговора на министър Горанов. /БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене