Свлачището в Плетена застрашава нови къщи

 

Страхът в село Плетена, което се намира на около 30 кило­метра от Гоце Делчев, заради активизирало се в начало­то на 2015 година свлачище все още не е преминал.

Местните разказаха, че се опасяват от факта, че свлачището продължава да работи и застрашава сери­озно къщи и главната улица в селото. То вече е „изяло“ на три четвърти от пътя, во­дещ до детската градина и училището. Около 200 души преминават ежедневно по него с реална опасност за живота им.

Каменни зидове вече са се наклонили опасно над най-засегнатата улица и има опасност всеки момент да паднат. А с тях ще повлекат и нови къщи. Настилката по улицата е нагъната като хармоника и продължа­ва да се разрушава.

Най-засегната е къщата на семейството пенсионирани учители Руси и Руска Къ­древи. Допреди около два месеца нещата при тях били що-годе спокойни, но след поредните дъждове свлачи­щето отново се задействало и нанесло нови щети. Първо образувало голяма пукнати­на в стената на жилището им, а след това и на стълби­щето им.

Няколко дни по-късно го разрушило изцяло и затова се принудили да си напра­вят вход от другата страна на къщата. А пред входа й земята се е разцепила стра­ховито. Това ги кара да пре­крачват прага на къщата си всеки път със страх.

Oт съображения за си­гурност служители на елек­троразпределителното дружество спрели елек­трозахранването в къщата. „Допреди известно време аз бях този, който успоко­яваше жена ми. Казвах й: „Държавата ще се погрижи.“ Износихме се и психически освен физически“, каза Руси Къдрев. Той смята, че това е едно изпитание, чрез което ще се пречистят.

На няколко пъти в селото са идвали специалисти от „Геозащита“ – Перник, и си отивали, а страхът за живо­та и здравето на хората ос­тавал.

„Страшно е. Много страш­но. Ние нямаме сили да за­почнем каквато и да е дей­ност по къщата. Нямаме нито физическа, нито психическа, нито парична възмож­ност за това. Спасението ни е в държавата – да укрепят мястото“, коментираха би­вшите учители. „Оставиха ни на произвола на съдбата“, каза Руска Къдрева.

Собствениците на имоти са подписали декларации, че нямат никакви претен­ции, а от „Геоза­щита“ обяснили, че укрепването трябва да започ­не от дерето. За­сегнати са още две къщи.

От Минис­терството на регионалното развитие и бла­гоустройството (МРРБ) казаха, че към момента е преведена една част от договоре­ните 1.4 милиона лева. Останалата част от парите ще бъде по смет­ките на община­та веднага след като от админи­страцията в Са­товча предоста­вят договори за строително-мон­тажни работи (СМР), авторски надзор (АН) и строителен над­зор (СН) и упражняване на контрол по изпълнените строително-монтажни рабо­ти. Допреди десетина дни такива нямало.

„Издаване на разреше­ние за строеж, откриване на строителна площадка, извършване на строител­но-монтажни работи на обекта, контрол при изпъл­нението на СМР, въвеждане в експлоатация на обекта са дейности, които се извърш­ват по общия ред на ЗУТ и са от компетенциите на община Сатовча като възложител на обекта по смисъла на ЗУТ.

С подписаното споразуме­ние община Сатовча се е за­дължила да използва целе­во предоставените средства за изпълнение на посочения обект и поема пълна отго­ворност за качественото и срочно завършване на стро­ително-монтажните работи на обект „Укрепване свла­чище в кв. 33 в с. Плетена, община Сатовча“, пишат в отговора си от МРРБ.

Само преди дни кметът на община Сатовча Арбен Мименов обеща в началото на месец май да стартират дейностите по укрепване на свлачището.

„Първите 300 хиляди лева вече са по сметките на общи­ната и в началото на май за­почваме работа по укрепва­нето. С МРРБ сме подписали договор за над 1 млн лв. за укрепване на свлачището с подпорни стени и специални пилоти. Това са едни желез­обетонни шишове, които се забиват в земята на голяма дълбочина“, заяви общин­ският управник.

Той допълни, че за съжале­ние няма предвидени сред­ства за ремонт на засегна­тите къщи от отпуснатите от МРРБ пари, но общината няма да ги остави. Със сред­ства от общинския бюджет и с доброволен труд на жи­телите на Плетена жилища­та ще бъдат ремонтирани до края на есента. Освен укрепителните дейности в селото ще се изградят нова канализационна мрежа и отводнителни канали.

Ерол Емилов

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене