Кои са най-вредните храни за закуска

Ако искате да започнете деня със здравословен старт по отношение на това, което ядете, има някои храни, които е добре да изключите от менюто си.

Закуската е подценявано хранене, а не би трябвало. Ето защо е важно да изберете такива храни за сутринта, които ще ви направят по-здрави и ще ви помогнат да поддържате енергийните си нива през останалата част от деня.

Кои обаче е добре да избягвате и защо?

Храни с висок гликемичен индекс и прости въглехидрати

Това са всички захарни изделия, но и рафиниран бял хляб, картофи, кускус или рафинирани зърнени храни. Тези така наречени прости въглехидрати попадат в групата на храните с висок гликемичен индекс.

Те предизвикват бързо покачване на кръвната захар, тялото започва да секретира повече инсулин, който има за цел да регулира тази кръвна захар. Не само ще се чувствате по-мудни още от сутринта, но скоро след тези храни апетитът ви ще е много по-голям.

Мазни храни

Други храни, които е добре да избягвате да консумирате на закуска са мазните тежки храни, за да намалите риска от претоварване на храносмилателната система. Избягвайте пърженото, сосовете и други такива, за да си спестите проблеми със стомаха.

Преработени меса

Те са едни от най-често консумираните на закуска, но трябва да се избягват. Колбаси, пастети и т. н., вкусни са ни, но само се замислете колко мазнини и сол има в тях, колко консерванти съдържат.

Редовната им консумация увеличава значително риска от появата на високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, както и развитието на рак на дебелото черво.

Опаковани зърнени храни

Пакетираните зърнени храни са бързо решение за закуска за много хора, които нямат време да си приготвят нещо по-здравословно и вкусно за хапване.

За съжаление те също съдържат повече захари или царевичен сироп, който е в пъти по-вреден и от бялата захар. Дори и тези компании, които обещават, че това са фитнес закуски, обогатени с повече витамини и минерали отбелязват, че такива закуски трябва да се хапват в малки количества с добавени към тях повече пресни плодове.

Заменете тези пакетирани зърнени закуски с овесени ядки или накиснете семена от чиа в кисело мляко, прибавете към него ядки, пресен плод, направете си здравословно смути.

Студени закуски

Първото и най-важно хранене за деня трябва да е приятно топло и лесносмилаемо. Това означава, че за закуска не е добре да консумирате студени храни като студено кисело мляко, ядки, сурови плодове.

Какво да закусвате?

Подходящи храни за закуска са храните богати на фибри, като качествен пълнозърнест хляб или овесена каша, които помагат при храносмилането. Такива, които съдържат протеини, като яйца, сирене, затоплено мляко.

/az-jenata

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене