Бойко Борисов инспектира новия пазар в Петрич и отпусна 100 000 лв. за разкопките на античния град Хераклея Синтика

За два часа в Петрич Бойко Борисов инспектира новия пазар и отпусна 100 000 лв. за разкопките на античния град Хераклея Синтика

 

За два часа минис­тър-председателят Бойко Борисов, инспектира стро­ящият се от миналата годи­на кооперативен пазар в Пе­трич, и отпусна 100 000 лв. за разкопките на античния град Хераклея Синтика в близост до комплекса на пророчица­та Ванга в местността „Рупи­те“. Той пристигна в града в навечерието на Гергьовден преди всички петричани да се включат в празнуване­то на деня на Петрич.

Още тази сряда Министерски съ­вет трябва да гласува обе­щаната от Борисов сума, в размер на 100 000 лв., което обещание той направи при посещението си в античния град в разговор с директора на НАИМ при БАН и ръко­водител на разкопките доц. д-р. Людмил Вагалински и директорът на ИМ-Петрич, Сотир Иванов. Според ми­нистър-председателя тези средства ще се върнат мно­го скоро. “Представете си ако разкрием този обект как ще изглежда той. И какво ще е за Петрич! Тогава ще ид­ват повече хора, които да го разглеждат. След което ще обядват и вечерят, и ще си купуват череши“, каза Б. Борисов пред погледите на придружаващите го министри, петричани и общественици. Въпреки проливния дъжд, Бори­сов извика ресорния си министър по финанси В. Горанов, за да му съоб­щи решението си.

Преди това ръководителят на проучванията Вагалин­ски показа глинена лам­па на мъж, и разказа по своему историята на ан­тичния град, който след изригването на вулкана Кожух, жителите му са основали днешния град Петрич. При посещение­то си в античния град Борисов лично поддържа в ръката си и изящна златна огърлица, открита в един от гробовете в античния град миналата година. “Да не ста­не така, че да оставя отпе­чатъци и после съседите да ме…“, не скри притеснението си министър председателя на България. “Не се притес­нявайте!“, успокои го шефът на разкопките доцент Вага­лински. Той му показа къде точно е изкопана златната огърлица. “Как сте опази­ли досега тези ценности?“, попита го Борисов, а Вага­лински благодари на кмета Бръчков, че е назначил де­нонощна охрана и опазване­то на обекта от иманярските набези.

Министър-председателят изказа и мнението си, че след време, когато приклю­чат разкопките, античният град ще се вижда по-добре отгоре, на планината Кожух, а не както е сега.

Валентин Герчев

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене