Има неща, които не ги приемам – нито като дейност, нито като съществуване!

 За любителите на българско кино и символиката му ще за­почна само с факти. Преброява­не на дивите зайци“ е български игрален филм (комедия) от 1973 година на режисьора Еду­ард Захариев, по сценарий на Георги Мишев. Опера­тор е Венец Димитров. Му­зиката във филма е компо­зирана от Кирил Дончев. Художник на постановката е Кольо Гецов. Чиновникът статистик Асенов присти­га в с. Югла с абсурдно­то поръчение „отгоре” да сформира преброяване на дивите зайци в земли­щето на селото.

 Всички здрави мъже трябват да бъдат включени в тази задача. Повечето селяни, а също и Три­фонов – младият помощник на Асенов, виждат абсурдността на начинанието, но са принудени да участват, поради заплахата от наказание. Никой от сформи­раната бригада не приема насе­риозно мисията, Трифонов дори изчезва по едно време и бива от­крит при младата акушерка Кра­симира. Скоро преброяването приключва без нито един заек в статистиката. Това не пречи на преброителите да отпразнуват „изпълнената задача” шумно и с много вино и ракия.

 Развеселих ви, нали? Сега ще цитирам една новина, която из­лезе в медиите на Югозапада преди дни: „Природолюбители отново броят врабчетата в Пи­ринско“ и цитирам: „Природо­любители и членове на Българ­ското дружество за защита на птиците ще се включат във вто­рото издание на Националното преброяване на врабчетата. То ще се проведе през месец май. Това съобщи Димитър Попов, председател на БДЗП – Гоце Делчев. По традиция той, еки­път му и много други любители на птиците ще броят врабчетата в село Баничан на 12 май от 9 часа.“ Сега сложете ръка на сър­цето си и признайте на себе си – как се почувствахте? Думата „абсурд“ звучи ли в съз­нанието ви? За осем часа неделя, ще броим враб­четата… Ей така за спор­та и за да има дейност.

 Въпросът е кой плаща за това, щото кампанията е национална и не искам да чувам, че пари от ми­нистерството се дават да се броят врабците. Щото ако е така и аз ги броих – платете ми. Врабците са точно 2876 и кой не вяр­ва, да иде да провери… Това е като вица за Хитър Петър – царят обявил награда от 1000 гроша на този, който му каже колко е точно разстоянието от небето до земята. Хитър Петър отишъл с едно кълбо конци и ка­зал „Колко е дълъг конеца, тол­кова е и разстоянието“. Царят не повярвал, а Петър му казал „Ако не вярваш, провери“… Не обвинявам никого, но има неща, които не ги приемам нито като дейност, нито като съществува­не… Съдете ме!

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене