Свържете се с нас

ВИДЕО

Успех за неврокопски спелеолози на национално ниво

Published

на

 Нови членове на пещерния клуб „Прилеп“ в Гоце Делчев, заедно с опитните инструктори на клуба, Мартин Дишлянов и Славей Кокошаров се завърнаха наскоро от Национален сбор на спелеолозите в България. Сборът се организира ежегодно в землището на с. Карлуково, общ. Луковит от Българската федерация по спелеология. Целта на сборът е да се провери на практика, теоретичната подготовка през неактивния зимен сезон на членовете на клубовете регистрирани във Федерацията. По време на сбора се провежда и междуклубно състезание по пещерно приложни дисциплини, техника на единичното въже. Над 250 пещерняци, дойдоха на тазгодишния национален сбор. От гоцеделчевския клуб участие взеха девет членове. Само след няколко месечна подготовка, неврокопчани се представиха много добре в този национален спелеоложки форум.

 За това, какво мислят младите членове за първата си изява на национално ниво, чуйте и вижте в интервютата с участниците Теодора Бързева и Васил Узунов.

 Клубът за екстремни спортове „Прилеп“ в Гоце Делчев създава нова секция, „Планинско спасяване – с. Попови ливади“ за която започна набиране на членове. Те ще бъдат обучавани от професионални инструктори за подпомагане на хора в беда в планински условия в гоцеделчевския регион. В обучението са застъпени  пещерни и алпийски дисциплини, ски и други елементи на планинското спасяване. Заинтересуваните млади хора могат да направят справка за записване на телефон: 0899 133 562

 Управителния съвет на пещерен клуб „Прилеп“ в Гоце Делчев и неговите членове, изказват искрена благодарност на общинската управа за подкрепата на дейността на спортния клуб.

коментара

ВИДЕО

(ВИДЕО) 150 години честваха днес на храмовия празни на църквата в село Добротино

Публикувано

на

 150 години от построяването на черквата „Успение Богородично“, отпразнуваха днес на храмовия празник в гоцеделчевското село Добротино. Църквата е осветена през 1868 година и през този век и половина, храмът е бил дострояван, и ремонтиран на няколко пъти. През времето на комунистическия режим в България, църквата в Добротино е била напълно занемарена. След демократичните промени у нас, бившите жители и малцината останали да живеят в село с доброволен труд и христолюбиви миряни в началото на демократичните промени храмът е възстановен напълно.

 Село Добротино е разположено на няколко километра от Гоце Делчев по пътя за курортното селище Попови ливади. През 1968 г., поради свличане на земните пластове, почти половината от жителите му са принудително изселени в близкото село Борово и в западната част на Гоце Делчев. От тогава започва и обезлюдяването му. Към този момент, редовно регистрираните жители наброяват 29 души, обясни кметския наместник Иван Караилиев. Въпреки това, родолюбивите му бивши и настоящи жители ревниво спазват старите традиции и всеотдайно ги поддържат. А в денят на храмовия празник, 15 август, или както тук го наричат „Голяма Богородица“ се събират редовно за да празнуват заедно.

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО

ВИДЕО

Свлачището по пътя за Рилския манастир е опасно за пътуващите!

Публикувано

на

Заради активно свлачище вече месеци наред е ограничено движението по пътя за Рилския манастир. Игуменът на манастира адресира специално писмо до институциите, тъй като следващата седмица се очаква стотици да се качат за християнския празник Богородица.

Наскоро камък едва не уби човек по пътя. В Агенция “Пътна инфраструктура” знаели за проблема, но не можели да работят по укрепването на свлачището, тъй като то е активно.

От манастира, обаче, реагират остро. „Първо обясняваше, че трябва да минат алпинистите, след това се разбра, че алпинистите не могат да се качат без да се определи територията, да се качат и да огледат проектантите. След това пак се върна първоначалното твърдение, и ми каза, че не могат де отидат проектанти без да обруши територията от алпинисти. Тоест тук не е ясно кой да свърши работата първо. На практика това е Параграф 22”, коментира адвокат Росен Михайлов.

По пътя ежедневно минават туристи, които се притесняват за живота си.

„Ще проведем една работна среща съвместно с ОДМВР, Пътно управление и РПБЗНС, където ще помъчим да създадем една нова организация на движението точно в този участък”, заяви областният управител на Кюстендил Виктор Янев.

Докато проблемният участък не бъде ремонтиран, от АПИ съветват да пътуваме с повишено внимание.

Снимки и видео: Методи Байрактарски

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2018
П В С Ч П С Н
« юли    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ПОПУЛЯРНИ