Свържете се с нас

Новини

Погребват бай Киро Добрев утре в 12 часа на гробищата в Гоце Делчев!

Публикувано

на

Само 2 месеца не достигнаха на дядо Киро Добрев, бащата на Николай Добрев, за да навърши 100 години.

Снощи той се е поминал в къщата си в Гоце Делчев под грижите на своята единствено жива сестра Бена.

Интересен и дълголетен е животът на Кирил Добрев. Роден е в село Ковачевица на 21 юли 1918 година, като второ от седемте деца в семейството на Стоянка и Босилко Добреви. До 8 клас учи в местното училище „Йордже Димитров“, после продължава образованието си в Първа мъжка гимназия – София. Учи малко и в Семинарията, но се отказва и се връща в родната Ковачевица. Той е първия кмет на селото след 9 септември 1944 г. Работил е в горското, бил е директор на МТС „Гоце Делчев“. Неговото име трайно е свързано с опитната станция по тютюните в град Гоце Делчев и селектирането на сортовете тютюн „Неврокоп“ и „Неврокопска басма“. Вече като пенсионер работи на доброволни начала в Държавен и народен контрол като инспектор – бил е страшилище за лафкаджии, редовно е проверявал пазара в града. През 1945 година Кирил Добрев се жени за Велика Стоилова. Раждат им се двама сина – Николай и Тома. Погребението на бай Киро ще бъде утре от 12 часа в гробищата на град Гоце Делчев.

коментара

Бизнес

Следприватизационният контрол не знае за затварянето на „Благоевград – БТ”

Публикувано

на

Към момента Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) не разполага с информация относно окончателно затваряне на „Благоевград – БТ” АД, съобщиха от ведомството за bTV.

В петък БНР съобщи, че тютюневата фабрика в югозападния град окончателно затваря врати и така ще сподели съдбата на друго от големите предприятия на тютюневия холдинг – това в София, която след протести на работници и продължили с месеци неясноти, беше разрушено, а машините – изнесени в Благоевград.

„Непосредствено след първите публикации в пресата, агенцията незабавно изготви и изпрати писмо до мажоритарния собственик на „Булгартабак – Холдинг“ АД във връзка с изпълнението на следприватизационния ангажимент за срок от 10 години да запази основния предмет на дейност на дружеството. Очакваме възможно най-скоро ръководството на „Булгартабак – Холдинг“ АД да уведоми АПСК относно намеренията си по отношение на дейността на „Благоевград – БТ“ АД”, пишат от агенцията.

Те напомнят, че според приватизационния договор има срок от 10 г. (до 14 октомври 2021 г.), в който дружеството трябва да запази основния си предмет на дейност и седалището си в България. Допустимо е дружеството или някоя от дъщерните компании в този период да не работи – но за не повече от общо 12 месеца и то без спиране на всички дружества едновременно.

АПСК посочват, че де факто „София – БТ” е възстановила производствената си дейност през 2016 г. – макар и в Благоевград (междувременно, „Булгартабак” продаде основните си цигарени брандове на друга компания – б.р.). Евентуалното съкращаване на работници също не е нарушение – едва до края на 2014 г. новият собственик е бил задължен да поддържа конкретен средногодишен брой на работниците.

Все още не са постъпили отчетни документи за дейността на „Булгартабак” през миналата година, като срокът е до 30 юни.

Официално, това е третата вълна на съкращения в холдинга. Първите работници са съкратени след закриването на предприятието в София и преместването на филтровия цех от Благоевград в Пловдив. През 2017 г. е втората вълна, когато с работата си в Благоевградската фабрика близо 300 човека.

Ще има ли някаква дейност, ако утре цигарената фабрика затвори не е ясно. Собственикът на холдинга не беше открит за коментар.

pirinsko.com

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

Нов бизнес трус в Благоевград! До две седмици решават съдбата на завода за волани

Публикувано

на

Заводът за волани в Благоевград е застрашен от закриване и 300 работници могат да останат на улицата.

Тревожният сигнал дойде на редакционната поща на „Струма”, след това работници потвърдиха притесненията си. Те разказаха, че вчера в 16 часа шефът им ги събрал и обяснил, че предишния ден е провел среща с румънския бизнесмен от ръководството на фирмата. Той казал, че ако до две седмици не бъде намерена нова фирма на мястото на канадската „АЛС България”, заводът в Благоевград ще бъде затворен и производството ще се изнесе в Румъния.

struma.bg.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ