(ВИДЕО)Паметник на светите братя откриха в двора на първо ОУ в Гоце Делчев

 С две големи събития, ознаменуваха вчера патронния празник на Първо основно училище, „Св.св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев. В организираната ученическа работилница „И  дигитално сме грамотни“, учениците демонстрираха познанията си по конструиране и програмиране на лего-роботика. Ако на учениците им бъде възложено да направят робот който да изпълни определена задача – да премести товар от точка „А“ до точка „Б“, да направи чертеж или да прибира животни във ферма, децата сами решават как да изглежда роботът и как да го програмират така, че да изпълни задачата си съобразно предоставените им лего части. Учениците сами избират частите, програмират и управляват действията на робота чрез компютър. Целта е, да се провокира у децата алгоритмичното мислене и в по-голяма възраст започват да прилагат сериозните програмни езици, обясниха преподавателите.

 От ученическата работилница, празникът се премести в двора на училището, където официално бе открит паметникът на светите братя Кирил и Методий, дело на скулпторът проф. Стефан Лютаков. н.в.п Неврокопски митрополит Серафим освети новата и достойна придобивка, паметникът на патроните на училището а Дядо Серафим благослови делото на светите братя Кирил и Методий.

  „Удостоихме се всички с тази радост да бъде открит паметник, релеф, който изобразява светите братя Кирил и Методиий за да може виждайки го, да си спомним за тяхното дело, че той т в основата на нашата книжовност, на нашата култура и на нашата държава“, каза н.в.п., Неврокопския митрополит Серафим.

 Да споделят празникът на училището, тук бяха и кмета на общината, Владимир Москов, зам. кмета, Саид Иброш, представители на общинските съветници и администрация, като и гости –  ученици и учители от други училища в града.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене