Гришо срещу Хаас на рождения си ден за първи Мастърс полуфинал

Григор Димитров

Днес за българските любители на тениса и лично за Григор Димитров е един специален ден. Именно днес Гришо ще отпразнува своя 23 рожден ден и в същото време ще има възможност да си направи чудесен подарък – за първи път в кариерата си да се класира за полуфинал на турнир от престижната категория „Мастърс“ и в същото време да подобри рекордното си класиране в ранглистата, пише tenniskafe.com. За да стори това, Григор ще трябва да спечели предстоящия двубой срещу Томи Хаас, а мачът им е втори в програмата на Централния корт, ще започне не преди 15:00 ч. българско време.

В единствения си до този момент четвъртфинал на Мастърс Гришо претърпя загуба от Рафаел Надал в паметна трисетова битка в Монте Карло, а макар Хаас да не е чак толкова сериозен опонент като Рафа на клей, то 36-годишният германец е изключително опитен и класен противник, който се намира и в отлична форма през тази седмица. Доказателство за това е мачът му от осминафиналите вчера и победата му с 5-7 6-2 6-3 над Станислас Вавринка и най-вече начинът, по който игра и характерът, който показа.

Но същото нещо се отнася в пълна степен и за Григор Димитров, който е в страхотна форма, а срещу Бердих показа като се започне от изключителна концентрация, премине се през пълно себераздаване и се завърши с желязна психика. Към това добавете и типичните красиви изпълнения, плонжове, хот-шоти и какво ли още не, донесли му множество аплодисменти от публиката. Накратко – рецептата за здрав и интригуващ сблъсък с Хаас е на лице.

Статистиката в преките двубои също говори за предстоящ оспорван мач – първата среща бе спечелена от Григор с 6-3 6-2 в Лос Анджелис през 2011 г., но през миналия сезон във Вашингтон Хаас взе реванш след 7-6(5) 7-6(3).

Към днешна дата Григор Димитров се намира под №13 в ранглистата, което ще означава и нов личен рекорд, а дори и да загуби утрешния си мач, Гришо може да бъде изместен от тази позиция единствено от Хаас, и то ако германецът достигне до финал в Рим. Успее ли да спечели предстоящия сблъсък, би си гарантирал на 100% изкачване до №12 и среща с Мъри или Надал на полуфиналите. Нека помечтаем и погледнем малко напред в бъдещето – евентуален финал би означавал достигане до №11, а титла – дебют в Топ 10.

Макар и значително по-важен, все пак мачът му на сингъл не е единственият в програмата му за петък. Гришо ще играе четвъртфинал и на турнира на двойки, където заедно с партньора си Лукаш Росол ще се изправят срещу Марин Чилич и Сантяго Гонсалес, а срещата е четвърта на корт „Пиетранджели“ и ще започне не по-рано от един час след двубоя му на сингъл.

 

Ето я и програмата за днес:

 

Централен корт (започват от 13:00 ч.):

1. На Ли – Сара Ерани

2. Григор Димитров – Томи Хаас (не преди 15:00 ч.)

3. Давид Ферер – Джокович или Колшрайбер (не преди 17:00 ч.)

4. Серина Уилямс – Шуай Джан (не преди 20:30 ч.)

5. Рафаел Надал – Анди Мъри (не преди 22:00 ч.)

 

Grandstand (започват от 13:00 ч.):

1. Милош Раонич – Жереми Шарди

2. Ана Иванович – Карла Суарес Наваро (не преди 15:00 ч.)

3. Агнешка Радванска – Йелена Янкович (не преди 16:00 ч.)

4. Брайън/Брайън – Хаас/Щепанек

 

Pietrangeli (започват от 13:00 ч.):

1. Шведова/Медина Гаригес – Делакуа/Янс-Игначин

2. Додиг/Мело – Хаазе/Лопес

3. Ерани/Винчи – Мирза/Блек

4. Димитров/Росол – Чилич/Гонзалес

 

Корт №2 (започват от 15:00 ч.):

1. Пешке/Среботник – Еракович/Пара Сантоня

2. Гьоргес/Грьонефелд – Макарова/Веснина

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене