Днес е Денят на Европа

На 9 май 1950 г. френският външен министър Робер Шуман прочита декларация, останала в историята с неговото име

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент.

Отбелязва се на 9 май,

защото това е датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

Пет години след края на Втората световна война (на 9 май 1950 г.) той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

„Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си.

В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа

и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес денят символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

В България той се чества от 2005 г.,

След като Министерският съвет издава постановление за това на 29 март. България се присъедини към Европейския съюз от 1 януари 2007 г. Договорът за присъединяване е подписан на 25 април две години по-рано.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене