Празник на село Кочан

По традиция и тази година в най – голямото село на общината – с. Кочан се проведе Празник на моето село на 1 май. Празникът беше организиран от Народно читалище „Просвета – 1983 „ с. Кочан, кметство с. Кочан и в партньорство с Общинска администрация – с. Сатовча. Тържествеността на деня беше двойна, поради отбелязването и на 80 – годишния юбилей на родното читалище.

Като задължителен елемент от програмата на празника беше и Турнира по футбол, който се организира под патронажа на кмета на община Сатовча – Д-р Арбен Мименов. В него взеха участие 23 отбора от няколко общини, като от Общината бяха от с. Кочан, с. Ваклиново, с. Фъргово, с. Сатовча, с. Слащен и с. Жижево, от община Гърмен – от с. Дебрен и с. Дъбница, от община Доспат – от гр. Доспат и с. Змеица и от община Сърница – гр. Сърница. Вдъхновени от стремежа да представят родното село по най – добрия начин, ФК „БЛЕНД” завоюва по безспорен начин първото място в класирането и получи голямата награда – преходна купа, флагче и агне, следвани от ФК „Спортист” от с. Жижево и ФК „ЯКИ – 73” от с. Кочан, които получиха парични награди и флагчета. За голмайстор на турнира бе определен Кристофор Димитров от ФК „Спортист”, който демонстрира завидно и класово футболно майсторство, като отбеляза 7 голови попадения. В групата на Юношите на първо място се класира ФК – с. Сатовча и спечелиха преходна купа, следвани от ФК – с. Дъбница и ФК „Найк” – с. Кочан, които също получиха парични награди и флагчета. Истинска еуфория у публиката предизвика участието на местните футболни национали – Камен Хаджиев от „Берое” – гр. Стара Загора и Мики Орачев – от „Септември” – гр. София.

Присъствието им беше радост за очите и гордост за сърцето, защото и двамата не спират да популяризират родния ни край и да постигат все по-големи успехи. Наградите на победителите от Фут- болния турнир бяха връчени от кмета на община Сатовча – Д-р Арбен Мименов, кмета на с. Кочан – Юрий Моллов, Председателя на Общински съвет – Д-р Ивайло Моллов и Слави Узунов – секретар на читалището.

От името на ФК – с. Кочан беше връчена купа на кмета на община Сатовча Д-р Арбен Мименов, в знак на благодарност за всеотдайната му подкрепа и цялостно съдействие за запазване и развитие на футбола и спорта в с. Кочан. След обяд на празнично украсения площад беше представен юбилейният празничен концерт, в който взеха участие местните самодейни колективи, фолклорни групи от с. Ваклиново, с. Сатовча, с. Змеица, гр. Хаджидимово, гр. Гоце Делчев, гр. Благоевград, гр. Девин и гр. Доспат.

С пъстра смесица от мелодии и ритми, песни и надпявания, със задоволство може да се каже, че Празника на с. Кочан обогати историята на Родопския фолклор. На Празника беше поканен и гост – изпълнител, а именно народната и обичана от всички нас певица – Боряна Карпузова, която под мизукалния съпровод на орк. „Уникат” впечатли отново с прекрасно представена програма и направи Празника още по – весел. По случай отбелязването на юбилея на народно читалище „Просвета – 1938” бяха получени много поздра-
вителни адреси и цветя.

Гост на празника беше и г-н Васил Новоселски –председател на Областния читалищен съюз и председател на Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866” – гр.
Благоевград. Празникът завърши с общоселсковеселие и празнична заря.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене