Нови протести назряват срещу ВЕЦ на Алисман Камбач в Брезница!?

Мини ВЕЦ оставя без вода река Янкулица в Пирин планина и нарушава екологичното равновесие в района от години насам. Това установи изненадваща проверка във водното съоръжение на специалисти от община Гоце Делчев, преди време и от тогава – нищо.  Преди години стана ясно, че ВЕЦ-ът е с изтекъл срок на разрешително за водовземане и собственикът му кандидатства за ново в Басейнова дирекция-Благоевград, от където по страненен начин, това разрешилно му се даде тихомълком.

Обектът използва водата на река Янкулица, която е основен приток на река Туфча. „При проверките на Басейнова дирекция предупреждават бизнесмена Алиосман Камбач и той отстранява нарушенията навреме, за да не го санкционират. Но при проверката на общината нямаше капка вода в реката. 100 процента от водните количества се използват от съоръжението за производство на електричество, запушена е реката с чували и това спира преминаването на рибата. Дори Двойният водопад е пресъхнал”, твърдят жители на село Брезница. Проблемът нараства с факта че дебитът на река Туфча намалява, това беше потвърдено от източници на Топ Преса във ВИК – Благоевград, от където ни беше казано се се обмисля направата дори на язовир с цел дълготрайно решаване проблема с питейната вода в района. Река Туфча в село Брезница е и основен водоизточник за захранването на град Гоце Делчев и региона, това още толкова прави въпросния ВЕЦ трън в очите на хората. “ Елате да видите, реката се е превърнала в лунен пейзаж. Риба дори няма заради ВЕЦ – а. Готови сме пак да протестираме, защото само обещания има но резултати – не“ , пишат ни въмутени брезничани. Заради това писмо получено в нашата редакция, Топ Преса се обърна и към специалисти от къдет ополучихме още по застрашително становище.

Водноелектрическите централи (ВЕЦ) поначало не произвеждат зелена енергия, макар и първоизточникът на енергия – водата – да се причислява към възобновяемите източници на енергия. Същото важи в почти еднаква степен както за големите, така и за малки централи. Това е така, защото за построяването на ВЕЦ водното течение се препречва с язовирни стени или баражи, а дори и съвсем малки прегради нарушават всички най-важни функции на реките и те престават да действат като биокоридори. Това унищожава биоразнообразието и въздейства негативно на природата в района. Поради това и енергията, произведена от ВЕЦ, не може да се нарече „зелена“. Тя като принцип се добива за сметка на растителните и животински видове, чийто местообитания биват унищоженидиректно – чрез пряко застрояване, заблатяване или пресушаване (съответно над и под язовирната стена), или косвено – като се прекъсват връзките между екосистемите.

Проблемите назряват, а собственикът на въпросния ВЕЦ – корпоративния бизнсемен от Брезница – Алисман Камбач си прави „пас“. Трябва ли държавата да строи язовир, защото Камбач не го ловят иниституците и му дават на тепсия разрешителни без никаква логика? Въпроси на които ще опитаме да намерим отговор, още този петък само във вестинк Топ Преса – югозападният таблоид! 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене