Гергьовден е! Днес в община Симитли празнуват своите храмови празници селата Черниче, Полето, Брежани и Мечкул

Гергьовден е. Честит празник на всички празнуващи. Днес в община Симитлли  празнуват своите храмови празници селата Черниче, Полето, Брежани и Мечкул. Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и животновъдството. Светецът е покровител на овчарите и стадата. В народните песни и легенди той е надарен с мощ и юначество, представен е като пръв змееборец, побеждаващ ламята.

Народът почита паметта на Св. Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове.

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Имен ден празнуват Георги, Гергана, Жоро, Гинка, Галя, Ганчо, Ганка, Ганьо, Гана и други.

Днес ромите почитат един от най- големите си празници. Едерлези е най-таченият празник на ромите. Празнуването на Гергьовден е свързано с вярването, че Свети Георги е спасител на ромите (както Свети Васил) и с легендата, че змеят на зъл цар започнал да изяжда ромите, но Свети Георги го убил .

На всички празнуващи – честито!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене