Успешни и като домакини

От 21-ви до 28-и април Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Гоце Делчев, се превърна в международен център за споделяне на добри практики. Учители от страните партньори на училището домакин, което е координатор на проект по Програма Еразъм+ “Next step of social life learning through English”, участваха в различни училищни и извънкласни дейности. Петнадесет учители от Испания, Чехия, Турция и Литва споделиха своя опит в областта на здравословния начин на живот и здравословното хранене, спорта и извънкласните дейности, работата с деца със СОП и деца, застрашени от отпадане от училище, традициите и културата, театъра и драмата като методи в образованието. Те наблюдаваха уроци по английски език и сами преподаваха на ученици от училището.

Работната програма в Първо основно училище започна с традиционно посрещане с хляб, мед и китка здравец. „Девойко мари убава“, изпълнена на гайда, огласи училището и развълнува присъстващите гости. Някогашният бит на българина бе представен чрез специално подредена етнографска изложба и тъкане на килимче на детски стан с учениците от 3 „а“ клас с класен ръководител г-жа Головодова.

Учителите от партньорските страни наблюдаваха уроци по английски език в часовете на г-жа Динева – координатор на проекта, коментираха методите и средствата на обучение по чужд език в българската образователна система. В уроците, които те проведоха с възпитаници на училището, бяха представени различни и атрактивни упражнения.

Под ръководство на г-жа Ванюшкина и г-жа Попаркова ученици и учители представиха българската национална кухня и приготвиха ястия, типични за всяка страна – участничка в проекта. Г-н Грошков представи учебния процес по физическо възпитание и спорт в България, а г-н Динев демонстрира работата на учителя в часовете по извънкласна дейност. Неповторими преживявания оставиха у учениците часовете по танци с учителите от Турция и Литва, както и народните хора с учителите от България.

Участниците в проект Еразъм+ бяха топло посрещнати и от кмета на община Гоце Делчев – господин Москов, пред когото разказаха за своите страни, градове и училища и научиха факти за местното управление

Полезен педагогически опит учителите получиха от посещението в Центъра за специална образователна подкрепа „Васил Левски“ – гр. Гоце Делчев, където г-н Кобаков и неговият висококвалифициран и силно мотивиран екип от специалисти приемат предизвикателството на новото време и прилагат иновационни методики в образователни, възпитателни, корекционни, рехабилитационни и терапевтични дейности с деца, които имат специални образователни потребности.

Пребиваването на колегите от чужбина беше съпътствано и от развлекателна програма.
Много положителни емоции предизвика у тях постановката „Малката цветопродавачка“, с която Първо основно училище спечели награда за най-въздействащо представление на Националния фестивал за авторска драматургия и театър на английски език. Учениците, изучаващи руски език, също поздравиха гостите с музикално – поетична програма.

Шестокласници разказаха вълнуващата „Притча за мама“, а танцьорите от седми клас очароваха присъстващите с два танца по песни на Марина Девятова и с изпълнение на също така прекрасни руски песни.

Учители и ученици от училището запознаха партньорите със забележителностите на Гоце Делчев, Банско и София, както и с неповторимата природа на Пирин планина.

Преди заминаването си гостите изразиха своето удовлетворение от това, което са видели, научили и почувствали в родината ни. „Пътуването в България беше ценно, вдъхновяващо и забавно, динамично и полезно. Тук научих нови методи, които да прилагам в работата си, срещнах се с най-гостоприемния народ, намерих нови приятели и почувствах неповторимата красота на България! Ще се върна отново при вас!“– сподели г-жа Аина Пунса от Испания.

Юлия Баймакова

Вестник “ Градът“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене