Народните представители от ПП ГЕРБ в Благоевградска област с въпрос към Министъра на енергетиката

 Народните представители от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева, Георги Динев, Александър Мацурев, Стефан Апостолов и д-р Емил Тончев с въпрос към Министъра на енергетиката Теменужка Петкова относно междусистемната газова връзка Гърция – България. Депутатите попитаха министъра на какъв етап се намира проекта за изграждане на връзката и кога се очаква да стартира строителството на газопровода и неговото въвеждане в търговска експлоатация. Темата е изключително важна за региона, защото газопроводът ще има важна стратегическа рола и ще осигури реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България.

В свой отговор министър Теменужка Петкова заяви:

В началото на отговора си бих искала да благодаря за така поставения въпрос. Проектът „Междусистемна газова връзка Гърция – България“ е ключов и приоритетен инфраструктурен проект за България и основен елемент в политиката на българското правителство за диверсификация на източниците и маршрутите за доставки на природен газ за страната.

Както знаете, още през м. декември 2015 г. беше прието окончателно инвестиционно решение от акицонерите на Проекта – „БЕХ“ ЕАД и IGI Посейдон. На база на одобрените от акционерите капиталова структура и финансови параметри, проектната компания кандидатства за обезпечаване на финансирането, което е необходимо условие за стартиране на строителството.

В момента проектната компания ICGB има одобрено безвъзмездно финансиране за проекта в размер до 45 млн. евро по Европейската енергийна програма за възстановяване.

Очаква се и окончателното решение от Управляващия орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, което следва да бъде потвърдено от ЕК, за изменение на програмата и включването на ICGB като допустим бенефициент. По програмата проектът има възможност да получи безвъзмездна финансова помощ в размер на 39 млн. евро.

Освен одобрената безвъзмездна финансова помощ и заявлението за допълнително финансиране, българското правителство е одобрило в приетия бюджет за 2018 г. държавна гаранция в размер до 110 милиона евро при договаряне на заеми за проекта ICGB. В тази връзка „БЕХ“ ЕАД като акционер с 50 на сто дялово участие в проектната компания и потенциален получател на държавно гарантирания заем е в процес на преговори за уточняване условията на заемното и гаранционното споразумение с финансовите институции.

Следва да се отбележи, че в началото на м. март 2018 г. след преговори между акционерите, на проведена среща на ръководно ниво, е взето решение за оптимизиране на капиталовата структура в съответствие с указанията на JASPESR и ЕК. На база на решението за промяна на капиталовата струкура, проектната компания е в процес на актуализация на Анализа „Разходи – ползи“, който трябва да препотвърди размера на финансовия дефицит, при прилагане на новите финансови параметри.

Към настоящия момент от гледна точка на статута на съгласувателни и разрешителни процедури, за проекта са налице:

– Влязло в сила Решение за оценка на въздействието върху околната среда за цялото трасе;

– Влязъл в сила Подробен устройствен план – парцаларен план за цялото трасе на българска територия;

– Одобрен и съгласуван технически проект за цялото трасе на българска територия и завършено проекиране на гръцкия участък;

– Издадено и влязло в сила Разрешение за строеж за българска територия

През ноември 2016 г. успешно приключи пазарният тест за резервиране на капацитет на газопровода – в рамките на който бяха получени оферти от пет търговци за резервиране на около 1, 57 млр. куб. от предлаганите 2, 7 млр. куб. м.

 През изминалата година бяха стартирани процедури по ЗОП за избор на Инженер-консултант и за избор на изпълнител за доставка на линейни тръби. Процедурата за възлагане на инженеринг, доставка и строителство ще стартира на 30. 04. 2018 г. При положителен сценарий в развитието на процедурата, се очаква възлагането на строителството да се осъществи пред последното тримесечие на 2018 г., а въвеждането в търговска експлоатация трябва да бъде реализирано през 2020 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене