ВАС обяви за нищожно решението на Общинския съвет в Пазарджик за продажба на Абаджиевата къща

темида

Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожно решението на Общинския съвет в Пазарджик за продажба на Абаджиевата къща, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик адвокат Валентин Табаков.

В мотивите си Върховният административен съд посочва, че съгласно приложимото право в изпълнение на вече влезли в сила съдебни решения, Общински съвет – Пазарджик е бил длъжен да продължи приватизационните процедури за продажба на офисите, находящи се в административната сграда. С приемане на изцяло ново решение, имащо за предмет продажба на същата сграда, административният орган в нарушение на императивни правни норми по изпълнение на съдебните актове не е отчел обстоятелството, че сградата е вече обект на продажба в започнали, висящи и неприключили приватизационни процедури. Начинът, по който е процедирано ангажира единствената възможна правна последица, а именно обявяване нищожността на административния акт, се посочва още в решението на ВАС.

Адвокат Валентин Табаков допълни, че продажбата на Абаджиевата къща се оказва нищожна, а собствеността остава на община Пазарджик. Въпреки, че къщата вече е продадена на нов собственик и отписана от активите на общината, с това решение на ВАС се потвърждава нищожността и на сделката, извършена с къщата. Това означава, че Абаджиевата къща трябва да бъде записана отново в активите на общината, която е прибързала с продажбата и въпреки висящите съдебни дела. Решението на ВАС за обявяване на нищожност на продажбата на Абаджиевата къща е окончателно, уточни Табаков.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене