Гювече с овче сирене, смокини и лавандула

Плодовете и сиренето са очевидно добра вкусова комбинация, но когато към тях се прибавят препечени тонове и аромат на лавандула, просто няма начин да се устои на кулинарната съблазън.

Необходими продукти за 4 порции

600 г овче или биволско сирене, нарязано на кубчета

1 с. л.зехтин

4едри пресни или сушени смокини, нарязани на резенчета

2 с. л.мед

2 с. л.порто или друго десертно вино, по желание

1люта чушка, нарязана на кръгчета, по желание

1 ч. л.цвят от лавандула

едро смлян шарен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Ако смокините са сушени, се накисват в гореща вода за 1 час и се нарязват на резенчета.

Зехтинът се загрява и в него се слагат резенчетата смокини. Обръщат се веднъж, докато леко се зачервят, и се добавят медът и портото. Разбърква се минута, слагат се лавандулата, пиперът и лютата чушка.

Сиренето се разпределя в 4 гювечета, отгоре се залива със смокиннте и се запича около 10 мин. в загрята фурна на 220° С, докато се зачерви.

 Подходящи типове вина
Свежо младо червено България/ЕвропаМелник
Памид Червено Гърция
Розе България
menumag.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене