Кметът Москов връчи наградата на Емил Боцев от ПМГ, спечелил стипендия за участие в космическия лагер в Измир

С невероятен успех се поздрави шестокласникът от ПМГ „Яне Сандански“ – Емил Боцев, който е първи в списъка с класираните ученици, спечелили стипендия за участие в програмата Space Camp Turkey.

Талантливият възпитаник на Природо-математическата гимназия в Гоце Делчев ще има уникалния шанс да бъде в космически лагер по модел на NASA в Измир, Турция. Той ще премине през тренажори за астронавти и ще разговаря с астронавт от NASA.

Стипендията е в размер 1250 долара и е предоставена от Община Гоце Делчев, която от тази година е в партньорство с Центъра за творчество обучение – координатор на програмата Space Camp Turkey за България от 14 години.

Емил Боцев и директорът на ПМГ „Яне Сандански“ – Елка Божикова, посетиха Община Гоце Делчев, където ученикът бе награден лично от кмета на общината – Владимир Москов.

В програмата, освен други финалисти от Гоце Делчев и цялата страна, участват и ученици от други държави с работен език – aнглийски. Тя е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти.

Лятната програма на Space Camp Turkey развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса.

Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.

 

infomreja

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене