Нова опасна мода в Югозапада

Деца се разхождат по покрива на 4-етажната изоставена сграда на бившето детско отделение към благоевградската болница, сигнализираха в медията читатели за опасната нова “мода”. Почти всеки ден в късния следобед 10-12-годишни деца на групички, с колела или пеша, се събират при порутения някогашен болничен блок и през счупените врати и прозорци се качват на покрива, където явно е “тайното” им място за разговори и атрактивни снимки, или т.нар. селфи, твърдят благоевградчани. При забележки на минувачи и при опити да ги снимат хлапетата бързо се скриват към далечната от пътя страна.

Притеснени от опасното забавление, свидетели на демонстрираната неразумна дързост алармираха, че има огромна опасност прогнилият и неподдържан от години покрив да поддаде или някое от децата да загуби равновесие и да полети 4 етажа надолу. Въпреки че едното, най-крайното крило на сградата все още се ползва от “Дом майка и дете”, целият район не се охранява. “Виждам тук често деца, дори преди 2-3 седмици няколко разваляха зида на сградата, строена за крематориум преди години, и им направих забележка”, разказа Спаска Димитрова, която живее в района, и допълни: “То ние, възрастните, не смеем и забележка вече да направим, че може да си отнесем и боя. Не е хубаво да се руши нещо, което с пари от нашите гърбове е направено. Иначе и момчета, и момичета идват, все хубави деца ми изглеждат, но може да стане някоя беля, и то голяма”, обяснява възрастната жена.
Сградата на старото детско отделение е празна от десетина години, когато то бе изместено в други болнични помещения.

През ноември 2010 г. в изоставените болнични и лекарски стаи имаше пожар, предизвикан вероятно от наркомани или бездомници, които по информация на работещите тогава в “Дом майка и дете” се събирали там редовно. Наскоро отново се пали, този път огънят бе в двора.
Поземлен имот с идентификатор № 04279.603.105 ведно с построените в него сгради на ул. “Братя Миладинови” представлява общинска собственост, информираха от кметството в отговор на въпроси на “Струма” за собствеността и охраната. “Сградите са заведени в баланса на МБАЛ – Благоевград, но не се ползват от болницата, както и от община Благоевград. Относно стопанисването на имота, община Благоевград вече е предприела мерки за обезопасяване, а служителите от сектор “Обществен ред и сигурност” ще извършват периодични проверки в района, където се намират сградите, с цел предотвратяване на инциденти със събиращи се и играещи в имота деца”, обещаха от кметството след сигнала ни.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене