ЕКСКЛУЗИВНО! ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, ПРЕД ВЕСТНИК „ГРАДЪТ“….

– Господин Гераксиев, Вие сте вече втори мандат председател на Общински съвет – Гоце Делчев. Кое според Вас е най-важното  в работата на този орган за местно самоуправление?

                – Най-важното е въпросите да се решават балансирано, да се приемат разумни предложения. Трябва да има добро взаимодействие между Общинския съвет, кмета на общината и администрацията. Доволни сме, че постигнахме такава координация. Отчитаме мнението на всички общински съветници, без значение от коя политическа сила са.

                – Как ще коментирате факта, че държавата прехвърли много от функциите си върху общините?

– Това доведе до натоварване на администрацията. Ние задаваме само оперативната рамка.  Сега, когато Общината работи и по европейски програми, натоварването определено е по-голямо. Съответното звено в общинската администрация подготвя материалите и ние се съобразяваме с посочените срокове. Обикновено не можем да разчитаме изцяло на европейско финансиране, налага се да заделяме допълнителни средства от общинския бюджет. Има земеделски производители и фирми, които участват в европейски програми. Ние трябва да им дадем ток, канал и т.н.

Общинските съвети отговарят и за довършване на реституционната процедура за възстановяване на правото на собственост върху земя. Това е според промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Мога да добавя, че гражданските искове за собственост са минимални.

Бихте ли запознали накратко читателите с постоянните комисии към Общинския съвет?

                – Постоянните комисии са девет, като през този мандат за първи път имаме такава и за младежта, спорта и туризма. Другите комисии са: Постоянна комисия по бюджет, финанси и инвестиционна политика, европейски проекти, международно, трансгранично и регионално сътрудничество, Постоянна комисия по общинска собственост, приватизация, следприватизационен контрол и управление на общинските дружества, Постоянна комисия по устройство на територията и екология, Постоянна комисия по здравеопазване и социално дело, Постоянна комисия по образование, култура, историческо наследство, вероизповедания и именувания, Постоянна комисия по селско стопанство и природни ресурси, Постоянна  комисия по законност, обществен ред, транспорт, организация на движението, предложенията, молбите и жалбите на гражданите, конфликт на интереси и изпълнение на Наредба №1 на Общинския съвет и Постоянна комисия по европейски и регионални проекти, международно, трансгранично и регионално сътрудничество. Всички комисии проучват потребностите на населението в съответната област и правят предложения за решаване на проблемите. Можем да кажем, че същинската работа е тази в комисиите.

            – Споменахте за Наредба №1 на Общинския съвет, която е за осигуряване на обществения ред , поддържане на чистотата, опазване на околната среда и  имуществото. Това е наредба, която касае абсолютно всички хора в общината. Какви трудности срещате при  нейното изпълнение?

– Както в останалите градове в България, така и в нашия, има проблем с организацията на движението.  Всички знаем, че колите стават все повече, а местата за паркиране – все по-малко. Използваме възможността за разширяване на улиците при техния ремонт. На следващото заседание на Общинския съвет отново ще поставим въпроса за Синята зона. След време ще променим цялостната транспортна схема на града. Паркирането ще стане еднопосочно. За съжаление сега няма култура в движението.

Проблем съществува и с нощните заведения. Много от жалбите са свързани с тях. Клиентите обикновено отиват с коли  на заведение и това допълнително влошава ситуацията.

– Като говорим за паркирането, да Ви попитам, мислите ли, че най-подходящото място за паркинг е центърът на града?

– Вече два – три пъти сме разглеждали този въпрос. Разрешихме паркирането там, когато се ремонтираха околните улици. Имайте предвид, че през следващата или по-следващата година ще се осъществи проект, чрез който ще се обособи една голяма пешеходна зона, която ще започва от площад „Македония“, през улиците „Търговска“ и  „Царица Йоанна“ до парка. В момента търсим европейско финансиране. Тогава паркингът пред паметника няма да съществува. Има идея да се направи подземен паркинг.

– Оставаме с надежда това да се случи колкото е възможно по-рано. Благодаря Ви за интервюто.

Юлия Баймакова

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене