Свлачището в Плетена отново тръгна

Тези дни свлачището в сатовчанското село Плетена отново тръгна надолу и върна страховете в жителите на селото. Появилите се преди време пукнатини по сградата и стълбите в дома на Руси и Руска Къдреви вече са цепнатини, на места широки около метър.

„Допреди 20 дни аз бях човекът, който успокояваше съпругата ми. Всяка сутрин ставахме с едни и същи проблеми и лягахме със същите проблеми. От 20 дена насам тя ме успокоява вече. Макар че аз бях по-силния характер. Износихме се и психически, не само физически“, коментира  драмата пенсионираният учител Руси Къдрев.

Той допълни, че постоянно с жена му Руска получават обаждания от близки, които от години живеят в чужбина с настойчиви  покани да заживеят в техните домове, но те отказват.

„С години сме градили дома си камък по камък и сега не може с лека ръка да му сложиш чертата. Изчезне ли дома ни се губи смисъла на живота ни. Вярваме, че ще дойде светъл лъч и ще се случи нещо хубаво“, сподели още Руси Къдрев.

Той и съпругата му са категорични, че ще останат в дома си въпреки заповедта за евакуация. От съображения за сигурност от електроразпределителното дружество ЧЕЗ са спряли тока в част от засегнатата сграда.

Една от основните улици в селото е нагъната като хармоника, половината по дължина е пропаднала и всеки момент може да пропадне и останалата здрава част от нея. Това е единствения път децата да стигнат до училище, застрашава се животът на над 200 души, които всекидневно преминават през улицата. Главния път към селото също е започнал да се пропуква и всеки момент ще пропадне. Заради свлачището са се наклонили опасно каменни зидове пред други къщи. Въпрос на време е те да паднат и да повлекат със себе си и сградите.

„С МРРБ сме подписали договор за над 1 млн лв. за укрепване на свлачището с подпорни стени и специални пилоти. Това са едни железобетонни шишове, които се забиват в земята на голяма дълбочина, каза Арбен Мименов, кмет на община Сатовча.

„Първите 300 000лв. вече са на сметките на общината и от началото на май започваме работа по укрепването. Когато отчетем разхода ще бъдат преведени и другите пари по договора. До края на есента трябва да приключим укрепителните дейности“, допълни общинския кмет.

Според него ще бъдат изградени още отводнителни канали и нова канализационна мрежа в селото: „За ремонт на пострадалите  къщи не са предвидени средства от тези пари, но общината няма да остави хората. От общинския бюджет и с доброволен труд на съселяни до началото на зимата къщите на хората ще бъдат оправени“, обещава кметът Арбен Мименов.

Пострадали от свлачищата са и други две села в общината – Жижево и Осина.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене