Свържете се с нас

Таблоид

Свлачището в Плетена отново тръгна

Публикувано

на

Тези дни свлачището в сатовчанското село Плетена отново тръгна надолу и върна страховете в жителите на селото. Появилите се преди време пукнатини по сградата и стълбите в дома на Руси и Руска Къдреви вече са цепнатини, на места широки около метър.

„Допреди 20 дни аз бях човекът, който успокояваше съпругата ми. Всяка сутрин ставахме с едни и същи проблеми и лягахме със същите проблеми. От 20 дена насам тя ме успокоява вече. Макар че аз бях по-силния характер. Износихме се и психически, не само физически“, коментира  драмата пенсионираният учител Руси Къдрев.

Той допълни, че постоянно с жена му Руска получават обаждания от близки, които от години живеят в чужбина с настойчиви  покани да заживеят в техните домове, но те отказват.

„С години сме градили дома си камък по камък и сега не може с лека ръка да му сложиш чертата. Изчезне ли дома ни се губи смисъла на живота ни. Вярваме, че ще дойде светъл лъч и ще се случи нещо хубаво“, сподели още Руси Къдрев.

Той и съпругата му са категорични, че ще останат в дома си въпреки заповедта за евакуация. От съображения за сигурност от електроразпределителното дружество ЧЕЗ са спряли тока в част от засегнатата сграда.

Една от основните улици в селото е нагъната като хармоника, половината по дължина е пропаднала и всеки момент може да пропадне и останалата здрава част от нея. Това е единствения път децата да стигнат до училище, застрашава се животът на над 200 души, които всекидневно преминават през улицата. Главния път към селото също е започнал да се пропуква и всеки момент ще пропадне. Заради свлачището са се наклонили опасно каменни зидове пред други къщи. Въпрос на време е те да паднат и да повлекат със себе си и сградите.

„С МРРБ сме подписали договор за над 1 млн лв. за укрепване на свлачището с подпорни стени и специални пилоти. Това са едни железобетонни шишове, които се забиват в земята на голяма дълбочина, каза Арбен Мименов, кмет на община Сатовча.

„Първите 300 000лв. вече са на сметките на общината и от началото на май започваме работа по укрепването. Когато отчетем разхода ще бъдат преведени и другите пари по договора. До края на есента трябва да приключим укрепителните дейности“, допълни общинския кмет.

Според него ще бъдат изградени още отводнителни канали и нова канализационна мрежа в селото: „За ремонт на пострадалите  къщи не са предвидени средства от тези пари, но общината няма да остави хората. От общинския бюджет и с доброволен труд на съселяни до началото на зимата къщите на хората ще бъдат оправени“, обещава кметът Арбен Мименов.

Пострадали от свлачищата са и други две села в общината – Жижево и Осина.

 

E79 News

коментара

Таблоид

Мъж от Дупница изпадна в кома с рекордно ниво на кръвната захар 42

Публикувано

на

Два дни лекарите в хирургия се борили да върнат към живота 50-годишния пациент.

Мъж от Дупница изпадна в кома, а изследванията на кръвната захар показали рекорд от 42 ммоl/л,  при норма до 6 ммоl/л. По спешност е приет в хирургичното отделение в общинската болница и е настанен в реанимация. Два дни лекарите се борили за живота на 50-г. Александър Ш., докато успеят да свалят нивото на кръвната захар до 13 и да го върнат към живота.

Завеждащият хирургичното отделение доц. Д. Недин заяви: “Пациентът вече се чувсва добре. Излезе от комата, в която беше изпаднал от хипергликемия.

Личи си, че не се е поддържал здравословно. Оказа се, че не е осигурен, но няма как да го върнем, след като той буквално умираше”, заяви доц. Д. Недин.

Ендокринологът от Дупница д-р Кирил Кирилов допълни: “Този пациент най-вероятно дори не е спазвал необходимата диета за това заболяване. Рядко при мен идват пациенти с такива високи стойности на  кръвната захар. В такива случаи не е изключен летален край. Диетата за диабетиците не е драстична, яде се от всичко, но по малко. Болният трябва да следи кръвната си захар и да прецени с какво да се храни”, заяви д-р К. Кирилов.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Поредният ползотворен ден от работата по международния проект „Културата среща науката“ в Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“

Публикувано

на

Младежите от Белгия, България, Италия и Полша започнаха деня със съвместни дейности в училището. Смесените ученически  екипи  обобщиха  наученото, видяното,  преживяното  в продължение на цялата седмица под формата на презентации.

Показва се „IMG_7098.JPG“

В същото това време учителите от държавите участнички в проекта заедно обсъдиха и изготвиха  два плана за интердисциплинарни уроци в областта на природните науки, които са полезен споделен опит.

В следобедните часове се организира представяне на изготвените вече презентации от четирите екипа. Веднага след това се разгледаха предложенията за лого на проекта от всяка една държава и се пристъпи към гласуване за избор на общо лого на проекта.  Победител стана логото  на Италия, на което са изобразени знамената на всички участващи държави под формата на пеперуди, присъстват формулите на химични елементи и съединения, крива с механични трептения  и заглавието на проекта „Culture Meets Science“.Показва се „IMG_7150.JPG“

 Емоционален момент бе церемонията по закриване на проектните дейности в актовата зала на училището, където бяха връчени специални сертификати на всеки един участник.

Показва се „IMG_7144.JPG“

Показва се „IMG_7137.JPG“

Показва се „IMG_7131.JPG“

Днешният ден е последният от първия етап по изпълнението на международния проект „Erasmus + К2“, озаглавен „Културата среща науката“ с координатор ПМГ „Яне Сандански“ и завърши с тържествена вечеря – красив финал на началото на двегодишно сътрудничество. Талантливите ученици от ПМГ „Яне Сандански“ – Даниела Георгиева,  Вили Пендичева, Яна Велева,  мажоретният състав на гимназията и  танцовата формация „Неврокопчанки“ потопиха гостите във вълшебния свят на музиката и танците. Участниците в проекта изиграха българско кръшно хоро като символ на роденото приятелство.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ