Неподозираните ползи на аспирина

 Аспиринът вероятно е първото, за което се сещате при редица болежки. Като класически пример за лекарство, което над 100 години остава основен избор при различни заболявания и състояния. Малко известен факт е обаче, че ацетилсалициловата киселина, позната днес като аспирин, е била използвана още в античността. В Древна Гърция Хипократ е извличал тази киселина от върбова кора и я е ползвал срещу главоболие и температура. Сведения за използването на стрита кора от бяла върба преди това има чак от Древния Шумер и Египет. Ето някои неподозирани ползи от аспирина, които ще ви удивят:

 Помага в борбата с акнето – аспиринът има противовъзпалително действие, успява да премахне дори и най-досадните пъпки. Просто смесете 2-3 намачкани аспирина с малко лимонов сок и нанесете върху пъпката.

 Облекчава сърбежа след ухапвания – аспиринът намалява подуването и раздразнението на кожата. Разтворете една таблетка в лъжица с вода и сложете от получената паста върху ухапаното.

 Премахва петната по кожата – аспиринът съдържа същата съставка, която се използва в кремовете за изсветляване на кожата. Смесете 7 таблетки, 3 лъжици кисело мляко и 1 лъжица мед и нанесете върху чиста кожа. Оставете маската да подейства около 15 минути.

 Премахва пърхота – мийте косата си с два натрошени аспирина, смесени с количеството шампоан, който ползвате за едно измиване на косата.

 Действа като ексфолиант – смесете натрошения аспирин с малко вода и измийте лицето си с тази смес – кожата ви ще се изчисти от мъртвите клетки и ще бъде по-гладка и свежа.

 Омекотява и кожата на краката – натрошете 7 таблетки и ги смесете с малко лимонов сок. Нанесете от сместа върху ходилата си и ги завийте с кърпи. Останете така за 10 минути, след което ексфолирайте.

 Възстановява косата – разтворете няколко аспирина в чаша топла вода и полейте косата си с нея. Изчакайте 15 минути и след това измийте.

 Премахва петна от изпотяване – нанесете смес от вода и аспирин върху петното и го оставете да действа цял нощ. След това изперете дрехата си, както обикновено./zdrave.to/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене