Уникално бижу в центъра на Благоевград тъне в разруха…

 Ралица ВАСИЛЕВА

 Къща в уника­лен ар­хитек­турен стил на улица „Васил Мечку­евски“ в Благо­евград е потъ­нала в разру­ха.Тя е необи­тава­на от години, а при­влича погле­ди на десетки преми­нава­щи…

 Глед­ката, около някога красива­та къща, е страшна, дворът е с бурени и растения колкото човешки ръст. Отпадъци на­всякъде от всякакъв сорт, от обувки до празни кенове от бира. А самата постройка се руши, стълбите са раз­бити, няма прозорци, няма врати…. От всякъде пада ма­зилка. Добре, че къщата е с голям дувар и е по навътре в двора иначе, ако е на самата улица до сега да е станало някое произшествие.

 Малкото бижу е било собственост на известна фа­милия, която е била репре­сирана. Взета от Народната власт, къщата дълго време била ползвана от така на­речения преди години „Жил фонд“ и там били настаня­вани хора нуждаещи се от жилище. След промените къщата е реституирана и върната на собствениците. Наследниците на апетитния имот живеят в София.

 Според думите на съсед, къщата е продадена на две момчета, които имат наме­рение да стоят кооперация, но от известна време имат проблеми с до­кументите и не могат да почнат строителството.

 Така или иначе към момента това културно наслед­ство се руши…

 Какъв е статут на тази къща ос­тана неясно. Ако е паметник на култу­рата ,според сега действащия закон собствениците на паметниците на културата са за­дължени да ги сто­панисват във вид и конструктивна цялост, която да позволи тяхното запазване. А не умишлено да вадят тухли от зидовете за по-бързото им събаряне, за да може да почне ново строителство.

 Ако тази къща е част от местните паметници, то тя е прерогатив на община Бла­гоевград. Т.е. общината е институцията, която трябва да следи какво се прави и какво не. Ако е опасна, сгра­дата и собственикът не пра­ви нищо, то според закона, кметът има право да пред­приеме действия за нейното съхраняване, реконструкция и реставрация чрез ипотеки­ране и вземане на банков кредит, който собственикът трябва да върне.

Вестник “ ТОП ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене