На вниманието ни – финансовото състояние на община Гоце Делчев

 

 Юлия БАЙМАКОВА

Уважаеми читатели, в девет поредни броя ще Ви срещнем с председателите на деветте постоянни ко­мисии към Общински съ­вет – Гоце Делчев. Те ще Ви запознаят с основните въпроси, които решават, и с това, което предстои. Нека чрез страниците на вест­ника дейността им стане видима за всички нас, тези, които сме им гласували до­верие да ни представляват в местния парламент. За­почваме от Икономическа­та комисия, чието пълно название е: Постоянна ко­мисия по бюджет, финанси и инвестиционна политика, европейски проекти, меж­дународно, трансгранично и регионално сътрудни­чество.

Председател на Ико­номическата комисия е Иван Геров, възпитаник на Неврокопска професио­нална гимназия „Димитър Талев“ и на Университета за национално и световно стопанство, специалност „Икономика на търговия­та“. Млад човек, но вече с 15 – годишен опит в облас­тта на частния бизнес.

– Господин Геров, кои са основните функции на Ко­мисията, която оглавявате?

– Най-важните функции са свързани с приемането на бюджета. Тук искам да отбележа, че в Общинска администрация рабо­тят добре подготве­ни служители, които предлагат правилно структуриран и реален проектобюджет. Тази година приехме един доста добре баланси­ран бюджет, който обез­печава всички разходни пера. Ето как изглежда това с езика на числата:

> Функция „Култура“ – над 480 000 лева

> Функция „Образо­вание“ – над 3 250 000 лева

> Общинско предприя­тие „Чистота“ – над 410 000 лева

> „Синя зона“ – 170 000 лева

> „Спортна зала Нев­рокоп арена“ – 60 000 лева

> Функция „Здравео­пазване“ – 140 000 лева

> Обезпечаване и на всички други разход­ни пера в Община Гоце Делчев

Решенията, които се вземат в Комисия­та, касаят финансови въпроси – отчетите на общинските предпри­ятия, определянето на цените за продажба или отдаване под наем на общинска собстве­ност, обезпечаването на средства за участие на Общината в европейски проекти.

– Кои са основните проекти, заложени в капиталовата програма на Община Гоце Делчев за 2018 г.?

– Ще изредя най-важните от тях.

  1. Съфинан­сиране по про­грама „Краси­ва България“ – проект „Ос­новен ремонт на ДГ „Про­лет“ в село Мосомище – 130 000лв.
  2. Съфи­нансиране по проект – про­грама „Елек­тромобил“
  3. Реновира­не на площад­ки в детски градини на те­риторията на Общината
  4. Благоустрояване на улична мрежа в село Мосо­мище и село Брезница
  5. Изграждане на детска градина в село Буково, как­то и редица други инфра­структурни проекти

– А как ще увеличите при­ходите в общинския бю­джет?

– Приходната част ще нараства, като постигнем по-голяма събираемост на неплатените данъци, такса „Битови отпадъци“ и др. От миналата година на сайта на Общинския съвет публично оповестяваме всички длъж­ници – физически и юридиче­ски лица.

Желанието ми за тази го­дина е да се достигне съби­раемост на местни данъци и такси над 84-85%. Очаква­ните постъпления от мест­ни общински приходи /иму­ществени данъци, местни такси, операции с об­щинско имущество, глоби и други неда­нъчни приходи/ са заложени в размер на 9 950 000 лева.

– Бихте ли ни ка­зали какво е състоя­нието на общинските предприятия към момента?

– Отчетът на общин­ските предприятия предстои. В близко бъдеще заедно с Общинска админи­страция ще търсим варианти за дофи­нансиране на някои от тях, като на първо време ще подложим на обсъждане ре­шения за Общинско предприятие „Синя зона“. За първа го­дина се налага него­вото дофинансиране, но с общи усилия това ще бъде прео­доляно.

– Известно е, че нашата община се грижи за развитие­то и на спорта. Това, разбира се, е пряко свързано с Икономи­ческата комисия.

– Да, така е. Ско­ро съвместно с Ко­мисията по спорт обсъдихме разпре­делението на фи­нансови средства между спортните клубове. До голяма степен всеки от тях е удовлетворен. Не забравихме и Спортната академия.

– Дано така да е и зана­пред! Желаем Ви да постиг­нете целите, които сте си по­ставили!

Вестник „ТОП ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене