Санданчанка пита президента Радев: Готови ли сме за Клуба на богатите?

 Тома ХАРИЗАНОВ

Маринела Апостолова, от Сандански, изучава „Биз­нес информатика“, трети курс в УНСС. Въпроса си тя постави след публичната лекция на президента Ру­мен Радев в Университета за национално и световно стопанство „Социално-ико­номическо развитие на България – предизвикател­ства и перспективи“.

– Здравейте, казвам се Маринела Апостолова и изучвам бизнес-информати­ка, трети курс. ЕЦБ е силно притеснена за влизането на България в Еврозоната. Спо­ред Вас ние готови ли сме за „Клуба на богатите“, трябва ли българският гражданин и данъкоплатец да се притес­нява? Благодаря!

Румен Радев: – Със си­гурност нашето бъдеще е в Еврозоната. Иначе и самият ЕС в дългосрочен план губи смисъл. Всички държави трябва да бъдат в Еврозона­та. Въпросът е кога и с каква степен на готовност ние ще влезем там.

Ние и сега сме готови за Европейския валутен меха­низъм – имаме амбицията да подадем, както знаете, в най-скоро време молба за членство. Покрили сме стро­гите финансови изисквания за дефицит, за инфлация, за устойчивост на валутата и т.н. Самият факт, че ние вече 20 години сме във валу­тен борд е дос­татъчно осно­вание да имаме убеденост.

Казахте „Клу­ба на богатите“ – решението не е политиче­ско, не е на ЕК, решението за нашата готов­ност е на ЕЦБ, но винаги има и политически нюанс. Аз си спомням, ко­гато минала­та година се срещнахме с еврокомисаря Домбровскис, а малко след това и г-жа Меркел казаха едно и също нещо: вашият основен крите­рий трябва да бъде повиша­ване на доходите.

Индексът на реална кон­вергенция е изключително нисък и това смущава наши­те партньори. В последните изследвания на Евростат, които излязоха, ние сме, ако не се лъжа, 48 процента.

Това е, което притеснява всички. И според мен уси­лията трябва да отиват не толкова за борба навън и за политическо лобиране, а за силна икономическа и социална политика, така че да достигнем този индекс на конвергенция.

Освен това, когато имаме предвид всички икономи­чески кризи, които се раз­вихриха особено в опреде­лени държави в Еврозоната, ние трябва да си направим един много ясен план кога какво ще постигаме и ясен анализ и оценка на риска. Без тях – само така да пле­дираме за членство, ще бъде леко рисковано.

Вестник „ТОП ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене