Депутатът Александър Мацурев и колегите му с изключително важно питане до еко министъра относно качеството на въздуха и взетите мерки за чистота

Народният представител Александър Мацурев и колеите му депутати от ПП ГЕРБ от Благоеградска област зададоха на МОСВ Нено Димов  изключително важни актуални въпроси по време на петъчния парламентарен контрол. Те са  свързани с една от най-значимите а именно  качеството на атмосферния въздух върху територията на страната.
Засегнатите в питането теми са относно  политиките и мерките предприемани в посока подобряване на качеството на въздуха на национално ниво, и по-специално, какви политики и мерки са предвидени в област Благоевград? 

Еко министърът отговаря на следните въпроси отправени от народния представител Александър Мацурев и колегите му:

В кои общини има поставени измервателни устройства за качеството на въздуха?
На какъв етап е изпълнението на дейностите по процедурата за разработване/актуализация на общинските програми по чл. 27 от Закона за чистотата на атмосферния въздух за намаляване нивата на замърсителите и за достигане на утвърдените норми за качеството на атмосферния въздух за общини с наднормени нива на замърсители ( фини прахови частици, азотни оксиди и други) и планиране на адекватни към местните мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух, които да доведат до определените норми за неговото качество?
Какви мерки могат да предпиемат кметовете и по какви програми могат да кандидатстват общините, за да се включат в тази приоритетна за Министерството дейност?

Ето какво гласи и отговорът на министър Нено Димов:

„За контрол качеството на атмосферния въздух на територията на община Благоевград има разположена автоматична измервателна станция, която е част от Националната система за контрол качеството на атмосферния въздух. Контролираните от нея замърсители са фини прахови частици, полиароматни въглеводороди, серен диоксид, азотни оксиди, бензен, ксилен, толуен и озон. Съгласно резултатите от мониторинга нормите са нарушени по показател фини прахови частици и полиароматни въглеводороди.

В отговор на депутатското питане, от еко министерството отговарят още:

„Мерките, по които работим, имат за цел да подпомогнат общинските власти в изпълнението на задължението им за постигане на необходимото качество на въздуха и са следните:

– разработваме Национална програма за качеството на атмосферния въздух, чието изпълнение е в допълнение на мерките, които общинските власти прилагат;
– по отношение на битовото отопление в момента се извършват законодателни промени чрез Закон за изменение и допълнение на закона за чистотата на атмосферния въздух за въвеждане на изисквания за съдържанието на сяра и пепел в твърдите горива (въглища и брикети), които се продават на пазара за битово отопление;
– по отношение на сектор „транспорт“ са идентифицирани и се предприемат мерки за въвеждане на засилен контрол върху превозните средства с цел намаляване на емисиите на вредни вещества, както и за засилване на контрола на годишните технически прегледи;
– В рамките на процедурата „Разработване/Актуализация на общинските програми за качеството на атмосферния въздух“ се изпълняват 11 договора за безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 1 511 000 лв. Община Благоевград е един от бенефициентите и в момента актуализира общинската си програма със средства от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“. Договорите се изпълняват към момента и следва да приключат през трето и четвърто тримесечие на 2018г., съобразно предвидените срокове.

 Александър Мацурев изрази своята убеденост, че Министерството на околната среда и водите ще продължи да работи съвместно с местните власти при разработването на общински програми за намаляване на емисиите на вредни вещества за населените места, където са регистрирани превишения на установените норми и контролира тяхното изпълнение.

Лина Пъргова
pirininfo

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене