Сергей Станишев: Знам рецептата за отстояването на българския национален интерес в ЕС и я прилагам

Сергей Станишев

снимки: Пресцентър БСП – Благоевград

Председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев посети ЮЗУ „Неофит Рилски“, където изнесе академична лекция на тема: „Европейският проект на България“.

На лекцията присъстваха много студенти, училищни и университетски преподаватели, академичното ръководство, жители на града, народни представители, зам.-областните управители, симпатизанти на БСП.

Ректорът на университета проф. Иван Мирчев подчерта за прекрасните взаимоотношения на университета с правителството на тройната коалиция. От своя страна Станишев съобщи, че Коалиция за България е внесла предложение в НС за намаляване на таксите за студенти с 1/3, като ще се търси начин за компенсиране на университетите.

Сергей Станишев обяви, че от началото на годината досега са открити 40 000 работни места. По европейска програма за подкрепа на младите са предвидени 50 милиона евро за младежката безработица от май 2014 до 2015 година. Тя ще даде възможност на десетки хиляди младежи да започнат стартират своята работна практика. Той акцентира, че ще настоява за увеличение на тази сума.

На лекцията си Станишев обърна внимание на платформата на българските социалисти, като се подчерта, че създаването й е било много внимателно обмислено. Той каза че: „Обществото ни има нужда от същински дебати преди изборите за европейски парламент. На тях им омръзна от празнословия, скандали и махленска разправия.“

Присъствието на Президента на Партията на европейските социалисти предизвика голям интерес сред студенти и докторанти по Международни отношения, Европеистика, Социология, Право, Международно право и др. Лекцията породи много въпроси, свързани с ЕС, европроекти и борбата с младежката безработица.

Беше обърнато внимание и на обстановката в Украйна. Станишев уточни, че българите там са приблизително 250 000 и „техният мирен живот трябва да бъде осигурен, както и правото им на идентичност.“

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене