Мариета Димитрова пред камерата на Прес.bg за прекалената ранимост и чувствителност на местния лидер на „Партия на зелените“ в Благоевград- Андон Тодоров…

Мариета Димитрова

Дами и Господа читатели на Прес.bg, за мен е удоволствие да Ви срещна с г-жа Мариета Димитрова. Една от водещите журналистки в Югозапада. Срещу нея е заведено дело от местен политик и бизнесмен. Даваме думата на г-жа Димитрова да разкаже нещо повече за този случай.

– Да. Заведено е дело от политик и бизнесмен. Това е най-точното определение, което можете да дадете. Някак си ситуацията не ме изненадва, защото на регионално ниво това е практика през последните години. Политици и бизнесмени да завеждат дела срещу журналисти, тогава когато не им харесва това, което пишат или казват журналистите. Може би силата им идва от там, че много от колегите се притесняват, когато се заведе дело срещу тях и бързат да се извинят, и започват да се държат прилично. Стават добрички и с това всичко приключва. Само че в моя случай мога да кажа, че това не ми е за първи път. Вече реагирам много по-спокойно на подобни неща. Още повече смея да кажа, че всичко което пиша и публикувам винаги е защитено с доказателства и документи. Този случай е по същият начин. Така че нямам притеснения относно развоя на делото. Всеки има право да предяви права. Изненада ме това, че всъщност нашите политици са били много раними. Толкова чувствителни. Преживяват различни страдания и болки от всичко, което излезе в пресата и не е хвалебствено по техен адрес. Това си е техен проблем. Предстои една битка, една война.

До къде е стигнало делото?

– Всъщност делото още не е тръгнало. Внесена е искова молба от страна на г-н Тодоров. Сега аз имам срок до 22-ри този месец да депозирам своя отговор в съда, след което ще бъде насрочено делото. Така че нещата предстоят. Сега сме съвсем в началото.

Той какво очаква от Ваша страна? Да се извините може би?

– Нямам представа какво очаква г-н Тодоров. Не смятам и да оправдавам неговите очаквания. Дали те са да получи извинение или да получи парите, които е депозирал в иска си някак си не ме вълнува, защото няма да получи нито едно от двете. Извинение със сигурност няма да получи. Обезщетение за нематериалните вреди, които съм му причинила са също въпрос на съдебно решение. Оценил ги е много високо. Частичният иск е 10 000 лв., а цялостният 50 000 лв. Ще видим.

Тоест Вас не ви притеснява нищо, така ли?

– Ами не. Когато човек е сигурен в това, което е написал. Когато има документи черно на бяло и официалните регистри, които е проверил за фактите, които е описал няма от какво да се притеснява. Аз не се притеснявам, защото съм убедена, че всичко това, което съм написала са неоспорими факти.  Това че той се е обидил съгласете се, че няма как аз да се грижа за душевното спокойствие на местните политици и бизнесмени, и да се съобразявам с това как ще се почувства всеки един от тях. В крайна сметка когато човек върши нещо, сам носи отговорност за това как ще бъдат разчетени действията му. Аз не съм виновна за начина, по който се държи г-н Тодоров и за нещата които прави, за да се чувствам виновна затова, че съм го написала. Работата на журналистите е да отразяват действителността такава каквато е. Аз това съм и направила. Още повече ме озадачи, че г-н Тодоров не се хвана за материал, който е някакво разследване, излагане на факти или нещо подобно, а един журналистически анализ, в който аз изказах своето лично мнение за всеки един общински съветник от Общински съвет – гр. Благоевград. Аз съм журналист от Благоевград. Следя политическият живот. Следя ситуациите и действията, които се случват тук. Съвсем нормално е аз да имам мое лично мнение. Той ме съди затова, че аз изказвам личното си мнение. Да, знам, че България е много назад в класациите за свобода на словото. Но ние ще изпаднем още по-назад, докато има такива политици, които си вярват, че могат да удрят през ръцете журналисти/образно казано/, когато изразяват личното си мнение.

Оказва се, че г-н Тодоров е единственият обиден от вашите политически анализи?

– Да. Аз писах за всеки един от тях. Оказва се, че другите имат по-силна психика. Критиката ми я приеха като градивна критика. Обидата на г-н Тодоров е  била сериозна в неговите очи и съзнание.

Мен ме радва факта, че много Ваши колеги журналисти и от национални медии в момента Ви подкрепят и споделят това, което сте пуснали в сайта ви Blgoevgrad-News. Единствената медия, която не са го споделили  е медията, в която г-н Тодоров е собственик в сянка…

– Ами сега г-н Тодоров може и да Ви заведе дело за това нещо, което казвате в момента. Поради факта, че не е доказано. Да, искам да кажа едно огромно Благодаря на всички колеги, които ме подкрепиха. Радвам се на подкрепата  на страшно много хора, с които работя, и през годините сме създали добри взаимоотношения. Благодаря и на собственика на Вашата медия – г-н Веселин Стаменов, който е и мой приятел освен колега. Той се хвърли веднага в битка за мен. Защити ме. Публикува информацията във всички свои медии и изрази силната си подкрепа. Няма да благодаря поименно, защото  са много колегите, които ме подкрепят в момента. Това може само да ме радва и това ми показва, че аз правя нещо по начина по който трябва, за да заслужа подкрепата на тези хора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене