Новаков: Ще се боря да не оставим региони без финансиране

Андрей Новаков е евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. Той е лауреат на класацията на списание Форбс „30 под 30“ за най-успешни млади хора в Европа, категория „Политика“. Създател е на първата българска програма на ЕС – A.L.E.C.O. През януари 2017 г. е избран за вицекоординатор на Европейска народна партия в Комисия по Регионално развитие на ЕП, а преди ден ЕП го избра за главен преговарящ по кохезионната политика след 2020 г.

– Г-н Новаков, избраха Ви за главен преговарящ по основния регламент за Европейските структурни и инвестиционни фондове след 2020 г. Какви ще са основните Ви задачи?

– Първо искам да подчертая, че не е случайно, задето два дни, след като стана ясно, че поемам този пост, съм в Благоевград. Защото тук започна всичко за мен – с помощта на кмета д-р Атанас Камбитов, на ГЕРБ, на Югозападния университет. За мен това признание е преди всичко отговорност. Защото над името ми стои България. Няма да дам и най-малкия повод за каквото и да е съмнение в моята обективност и професионализъм. След седмица Европейската комисия ще изпрати своя версия как ще изглежда многогодишната финансова рамка – да видим колко пари ще има за кохезия, колко пари ще има за земеделие. Оттам насетне ще изградя стратегията си как ще подходим в преговорите. За мен основна задача е там, където няма алтернатива, безвъзмездното финансиране от Европейския съюз да продължи и след 2020 година. Защото, ако се откажем от това и оставим цели региони без финансиране, съм сигурен, че ще се намерят други държави, които на драго сърце ще инвестират, но не съм убеден какви ще бъдат техните политически цели в случая. Държа в началото да съм по-обран, да видим първо какво е предложението на Европейската комисия. Точно в Благоевград научих, че спокойният и прагматичен подход има успех.

– Подехте и борба срещу обезлюдяването на малките населени места у нас. Каква е стратегията Ви в тази посока?

– Това е изключително важна тема, тъй като в момента, особено в България, районите за планиране за повечето хора не означават нищо. Просто се събират области, които нямат общо помежду си само и само да отговорят на изисквания – например за брой население. Аз считам, че дори в две села едно до друго, както се видя и на срещата ми в благоевградското село Дъбрава преди двадесетина дни, имат различни потребности. И ако имаш само едно нещо, което финансираш – примерно туризъм, половината села казаха, че нямат нужда от това, а имат нужда от подкрепа в земеделието. Други заявиха, че имат антична крепост и искат да инвестират в туризъм. Трети искат път за развитието на винопроизводството.

Европейският съюз трябва да подхожда към всяка община поотделно, за да можем да отговорим на конкретните потребности на хората. В противен случай оставаме неразбрани и ЕС остава далечен и по-скоро сложен за разбиране от хората. Има опасност на следваща среща да ме питате защо се изграждат стадиони някъде, където имат нужда от водопровод. Но това не е вина на кметовете. Докато бях в община Благоевград, знам колко трудно бе на кмета да осигури финансиране за селата и това, което се направи, е повече от очакваното. Считам, че при инидвидуален подход към отделните бенефициенти, шансът да постигнем и одобрението на хората, и да покрием техните очаквания, е доста по-висок.

– Не спирате да помагате на младите хора с дейността си в европарламента. Какви са предимствата на Вашата Програма A.L.E.C.O.?

– Щастлив съм, че за първи път Европейската комисия одобри българска програма, българско предложение, идващо от българин. За първи път подобна програма работи на три контитента. Всеки млад човек, а и не само, тъй като няма ограничение за възраст, който иска да прави бизнес, получава до 800 евро за билет и до 1000 евро стипендия на месец. Максимумът престой зад граница е до три месеца. През това време той може да е в компания, която е водеща в сектора и да попива опит. Който иска да се занимава с компютри, може да отиде в Силициевата долина в Калифорния, за да вземе най-добрите практики от водещи фирми. Това важи за млади хора, които са стартирали бизнес в последните 3 г. По програмата могат да кандидатстват и хора с добър бизнес план. Това е всичко. A.L.E.C.O. е една от малкото програми на ЕС, която може да финансира физически лица.

kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене