Топ тенисистката от Гоце Делев Мария Самандова пред ТОП ПРЕСА!

 Намирам се в един невероятен спортен комплекс, състоящ се от два тенис корта, фитнес зала и кафе – аперитив. Модерната спортна база е на територията на близкото до град Гоце Делчев село Борово.
Разговарям с един от треньорите в Тенис клуб „Самандови“, Мария Самандова.

– Здравей, Мария ! Нали можем да си говорим на „ти“?

– Да, разбира се!

– През изминалата седмица вашият клуб откри новия сезон. За читателите е важно да знаят какви са изискванията относно възрастта, за да могат да се запишат на обучение при вас, и каква е най-ранната възраст за едно дете, за да започне да се занимава с този спорт?
– Това е много хубав и често задаван въпрос! Сформираме нови детски групи, като възрастта е различна. Предлагаме и индивидуално обучение. Най-ранната възраст е 5 годинки. Има групи за деца от 7 до 10 години, от 10 до 14 години и от 14 до 18. Над 18 – годишна възраст обучението е индивидуално или в комбинация от двама за тренировки. Клубът се посещават от мъже от 18 до 70 години. В последните няколко сезона се засилва и интересът на дамите към тениса.

– Какво дава този спорт на хората, които се занимават с него?

– Освен двигателни качества, които се изграждат у практикуващия, тенисът възпитава и дисциплинира. От ранна възраст възпитава у децата трудолюбие и упоритост. Заражда у тях амбицията за общи победи и лични успехи. Освен това дава добър тонус на духа и подпомага доброто физическо и здравословно състояние. Тенисът е ново поколение спорт, който допринася за изграждането на нови социални контакти.

– Ще се провеждат ли и тази година спортни турнири?

– Да, разбира се ! С настъпването на новия сезон ще се проведе първият сингъл за сезон 2018г. , но после ни очакват и двойки с много участници от регионите на Петрич, Сандански, София, Пловдив, Благоевград.

– Какво искаш да кажеш на тези, които се колебаят дали да започнат да се занимават с този спорт?
– Това е един изключително красив и интелигентен спорт, подходящ и за двата пола, който се практикува от всяка възраст. Развива добре всички части на тялото, комплексно целия организъм. Освен физиката, тенисът подобрява и развива менталното състояние, като ни провокира да творим на корта. Тенисът е игра, която ни носи емоционално удовлетворение и наслада.

– А как се развивате в национален план?

– Бих казала отлично. Моята сестра Александра Самандова игра финал в гр. Варна, а на следващия турнир в гр. Пловдив прекъсна участието си заради контузия, но събира нови сили за предстоящите първенства!
– Благодаря за отделеното време, желая ви много нови успехи в национален план!
– И аз благодаря, за мен бе истинско удоволствие!

Вестник „Градът“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене