Община Благоевград ще почете 167 години от рождението на Георги Измирлиев

На 21 април, събота, се навършват 167 години от рождението на българския революционер Георги Измирлиев. Община Благоевград ще отбележи годишнината с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на героя на едноименния площад.  Церемонията ще започне от 11:00 часа.

   Георги Димитров Измирлиев – Македончето е роден на 21 април 1851 г. в Горна Джумая, днешен Благоевград.

  Учи в Сяр. Заминава за Цариград, където живее в периода от 1868 до 1873. Учи в цариградското Главно българско училище на „Галата сарай“ като стипендиант на българското благодетелно дружество „Просвещение“. Постъпва във Военното училище в Одеса през есента на 1873, юнкер в 59-и Люблянския  пехотен полк.

   Априлското въстание е обявено на 20 април 1876 в Копривщица. Група революционери, сред които Измирлиев и Иван Панов, е заловена от османската власт след престрелка в Горна Оряховица на 26 април 1876 и арестувана. Осъден на смърт чрез обесване на специален османски съд, той е откаран обратно в Горна Оряховица, където на 28 май 1876 г. сам слага въжения клуп на врата си с думите “Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!”.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене