Ръкоположиха нов свещеник в дупнишкото с. Бистрица

Нов свещеник вече служи в храма „Възнесение Господне“ в дупнишкото с. Бистрица, обяви архиерейският наместник на града отец Георги Паликарски. 40-годишинят Георги Гелов, роден в с. Ресилово, бивш учител по трудово обучение, за известно време работил и в дърводелски цех, надяна расото след като беше ръкоположен от викарийния епископ на патриарх Неофит и на Софийска митрополия – белоградчишкия епископ Поликарп. С благословението на патриарх Неофит епископ Поликарп ръкоположи новия свещенослужител. Гелов е завършил паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 2015 г. и в момента е студент 3-ти курс в бакалавърската програма на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Новият свещеник ще заеме мястото, овакантено от бившия колоритен свещеник Борис Минчев, който миналия ноември беше уволнен след нарушения на вътрешните правила на поведение и свещенослуженето.

28 са дейтващите свещеници в Дупнишка духовна околия и не достигат – има нужда от нови, отбеляза архирейският наместник Паликарски.

Дупница и Кюстендил се радват много за дядо Поликарп, който от две седмици е вече викариен на негово светейшество патриарх Неохит. Той е роден в Кюстендил, живял е в дупнишкото с. Блажиево, отгледан е от сестрите в девическия манастир „Покров Богородичен“ в с. Ресилово. Няколко години беше игумен на руенския манастир „Св.Иван Рилски“ над родното място на светеца – с. Скрино. Беше един от кандидатите да оглави Видинската митрополия след кончината на дядо Дометиан м.г., в негова подкрепа видинчани организираха подписка, но на гласуването дядо Поликарп получи едва два гласа. /kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене