Свържете се с нас

Светско

ВИДЕО: В Гоце Делчев се проведе на национално първенство по карате за деца

Публикувано

на

В събота, при огромен интерес, в спортна зала „Неврокоп Арена“ в Гоце Делчев се проведе Национално първенство по карате шинкиокушин за деца от 10 до 14 години. При особена тържественост и екзотични ритуали, в присъствието на председателя на Общинския съвет Ангел Греаксиев и народният представител Богдан Боцев, Кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов откри първенството.

Оспорваното и зрелищно състезание се проведе на два тепиха, където младите спортисти демонстрираха невероятно майсторско владение на спортното бойно изкуство на карате шинкиокушин. За радост на неврокопчани, представителите на карате клуб „Ронин“ в Гоце Делчев се представиха изключително успешно и оправдаха решението на Федерация българско карате шинкиокушинкай градът да бъде домакин на най-голямото за годината състезание по карате в България.

При конкуренцията на повече от 180 участници в първенството от клубове от цяла България, гоцеделчевските каратисти от различните категории извоюваха две първи места, две втори и пет трети места. Любимци на местната публика станаха естествено Георги Алмишев при деца до 10 години и категория 26 кг., и Енесмустафа Хаджи също при десет годишните но в категория 38 кг., които извоюваха златните медали в категориите си. Не по-малко овации обраха и останалите медалисти от гоцеделчевския клуб:

Ангел Тюхков, второ място до 14 г. в категория 50 кг. Ангел Билюков, второ място до 14 г., категория 65 кг. Васил Зайков, трето място до 10 години, категория 32 кг. Костадин Аратлъков, трето място, 14 години в категория 55 кг. Димитър Боргов, трето място, 14 години категория 55 кг. Георги Мутов, трето място до 14 г., в категория 60 кг. И петият състезател извоювал правото си да стъпи на почетната стълбичка на победителите е Георги Парасков с третото си място за деца до 14 години в категория 60 кг.

Представителите на Федерация българско карате Шинкиокушинкай благодариха на местната управа за специалното отношение към бойните изкуства в града, а неврокопчани са доволни, че след голямата придобивка за града, построяването на спортна зала „Неврокоп Арена“ даде възможност да станат свидетели на значими спортни събития.

коментара

Таблоид

Облачно и дъждовно време днес

Публикувано

на

„Във вторник в Западна България ще завали дъжд, а в планините сняг, което ще доведе отново до ниски температури. Живакът ще стигне най-много до 16 градуса в средата на Страстната седмица. В Западна България се очаква да е най-лошо, отново превалявания, облачно време и слаб вятър“. Това заяви синоптикът Красимир Стоев от НИМХ в интервю за в. „Телеграф“.

„Преваляванията в по-голяма част от страната ще спрат в сряда вечерта. Температурите бързо ще се повишат. Очаква се живакът да стигне до 17 градуса и към края на Страстната седмица ще се наслаждаваме на по-хубаво вре,е. Вероятността за облаци има само в късните следобедни часове.

През първия почивен ден, Разпети петък, ще ни изненада слънчево време. Разбира се, това не важи за цялата страна. На места в Западна България има голяма вероятност за силни превалявания от дъжд“, заяви той. Що се отнася до времето в почивните дни от 1 до 6, експертът посочи, че е прекалено рано да се каже.

„Месечната прогноза за май се прави в края на другата седмица. Към този момент мога да заявя, че в края на април и началото на май температурите продължават да се покачват. Това обаче ще бъде за кратко, тъй като вероятността за проливни дъждове и през следващия месец продължава в почти цялата страна.

В първите дни на май, особено около празниците, се предполага отново облачно време и валежите от дъжд. През първата седмица на май максималните температури ще бъдат около 20 градуса, което е напълно нормално за сезона.

коментара

Продължете с четенето

Светско

Днес е Велики вторник от Страстната седмица

Публикувано

на

Днес е вторият ден от Страстната седмица – последната седмица от живота на Христос, белязана от тежките страдания, чрез които Божият син ще изкупи греха на човеците, ще победи смъртта и ще отвори пътя към вечния живот.

Велики вторник е ден за поучения и последни нравствени наставления.

Христос ни дава пример как да благотворим – не да даваме от излишъка си за тази цел, а като бедната вдовица да отделим от последните си материални средства.

Когато говори за приближаването на дните на борба и изпитание, Христос разказва за десетте мъдри девици, които били винаги готови да посрещнат Спасителя.

Според еврейския обичай десет девойки с фенери в ръце трябвало да осветяват пътя, по който младоженецът щял да отиде до своя дом. За да свети фенерът и да не угасне пламъкът, в него трябвало да има достатъчно масло. Затова девойките били длъжни да приготвят съдинки с елей и от време на време да поливат във фенера, за да не угасне.

Половината от героините в притчата се запасили с необходимия елей, но останалите постъпили неразумно и не се подготвили. Когато дошъл моментът да съпроводят заедно с другарките си младоженеца, техните фенери угаснали.

Исус Христос
Исус ХристосИзточник: Thinkstock/Guliver

На тях не им останало нищо друго, освен да изтичат при търговците за масло. Когато пристигнали в дома на младоженеца, фенерите им отново светели ярко, но вече било късно. Празникът бил в разгара си, а вратата останала затворена за тях.

Поуката от притчата е:

Трябва да живеем в съгласие и мир с хората, с природата, със самите себе си и с Бога, да бъдем духовно действени и будни, отговорни и прозорливи, следвайки пътя на християнските ценности.

Напомня ни, че трябва „да бодърстваме и да не униваме“ и да държим светилниците си запалени в очакване на Божествения жених.

Църквата ни припомня също притчата за талантите и ни приканя да се трудим и да усъвършенстваме способностите, с които Бог ни е дарувал.

На Велики вторник по стар обичай девойките извършват ритуално носене на „мълчана вода“.

По целия път от извора до дома те не бива да проговарят. Вярва се, че така водата запазва чистотата и светостта си, придобива пречистваща сила и лековита способност.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ