Войната започна! Сащ, Франция и Великобритатия удариха Сирия

САЩ, Великобритания и Франция удариха с ракети по Сирия, предадоха световните агенции. Нападението стана към 4 ч. местно време, 4 ч. българско. Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, са започнали военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април, предадоха Франс прес и Ройтерс,цитирани от 24 часа. “Започнала е съвместна операция заедно с Великобритания и Франция, благодарим и на двете страни”, каза Тръмп в изявление от Белия дом. Той обеща, че операцията ще продължи “колкото е необходимо” и докато Сирия не престане да използва химически оръжия. Силни експлозии са чути в сирийската столица Дамаск, а от източната част на града се издигат гъсти стълбове дим.

Тръмп заяви, че се нанасят прецизни удари по “обекти от програмата за производство на химически оръжия на сирийския диктатор Башар Асад”. Доналд Тръмп заяви, че съдбата на режима в Дамаск е в ръцете на сирийците и предупреди Иран и Русия заради връзките им със Сирия. “Каква е тази нация, която би искала да бъде свързвана с масовото убийство на невинни мъже, жени и деца?”, запита той. САЩ, Франция и Великобритания се бият “срещу варварството”, заяви Тръмп, който окачестви като “чудовищни” химическите атаки на Асад. Той каза, че на 7 април в Дума сирийският президент Башар Асад е използвал химически оръжия и това е “значителна ескалация в употребата на химически оръжия от този много ужасен режим”.

Тръмп заяви, че ударите по Сирия са пряк резултат от неуспеха на Русия да спре употребата на химически оръжия от Сирия и добави, че Русия трябва да реши “дали да продължи по този мрачен път или да се присъедини към цивилизованите нации”. Тръмп увери, че САЩ не се стремят към “безкрайно присъствие” в Сирия и ще обмислят изтегляне на войските си, щом групировката “Ислямска държава” бъде разгромена, предаде Асошиейтед прес. САЩ разчитат на подобряване на отношенията си с Русия и Иран, но приемат, че това може да не стане, заяви Тръмп, цитиран от ТАСС. Британският премиер Тереза Мей заяви, че е наредила нанасянето на координирани и високоточни удари за намаляване на капацитета на сирийския режим за химически оръжия и възпиране на употребата им, предаде Ройтерс.

Мей увери, че тези удари нямат за цел намеса в гражданската война, нито смяна на режима. “Действаме заедно с нашите американски и френски съюзници”, каза Мей. Сирийската държавна телевизия съобщи, че в Сирия е започнала “американска агресия в сътрудничество с Франция и Великобритания”, предаде Франс прес. Сирийската противовъздушна отбрана е влязла в действие срещу западните ракети. Според американски официален представител при ударите се използват крилати ракети “Томахок” и те са насочени към множество цели, отбелязва Ройтерс. Според свидетели е ударен столичният квартал Барзах, където има научноизследователски обект. Сирийският център за наблюдение правата на човека заяви, че освен този обект са ударени редица сирийски военни бази в Дамаск. Сред ударените са елитните сирийски военни части Четвърта дивизия и Сирийската републиканска гвардия. Тереза Мей заяви, че ударите са ограничени и високоточни. По думите й те не ескалират допълнително напреженията в региона и се прави всичко възможно да се избегнат цивилни жертви.

Целта на операцията е възпиране на сирийския режим. Тя ще изпрати ясен сигнал на всеки друг, който смята, че може безнаказано да използва химически оръжия, заяви британският премиер. Мей заяви, че решението за употреба на сила не е било взето с лека ръка. “Направих това, защото смятам, че тези действия са в националния интерес на Великобритания”, каза тя. “Не можем да допуснем използването на химически оръжия да се нормализира – в Сирия, по улиците на Великобритания или където и да било другаде по света”, заяви Тереза Мей. Мей заяви, че не е имало алтернатива на военната операция в Сирия и спомена руските налагания на вето на проекторезолюции в Съвета за сигурност на ООН, отбелязва ТАСС. Според британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс, в операцията участват четири британски изтребителя “Торнадо”. То уточни, че сред ударените цели има военен обект на около 24 км западно от Хомс, където се смята, че Сирия съхранява прекурсори (първични, изходни вещества) за химически оръжия. Министерството заяви, че удареният обект е бил отдалечен от всички известни струпвания на цивилни жилища.

Приключиха ударите, нанесени по програмата за химически оръжия на Сирия от САЩ, Франция и Великобритания, обяви председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд, цитиран от Франс прес и Ройтерс. На съвместна пресконференция в Пентагона с министъра на отбраната на САЩ Джим Матис Дънфорд заяви преди минути, че засега не се предвижда друга военна операция срещу Сирия. Той уточни, че целите на ударите са били внимателно подбрани и че съюзниците са се постарали да избегнат да улучат разположените в Сирия руски военни сили. Дънфорд обаче подчерта, че Москва не е била предварително уведомена за ударите по Сирия. Кореспондентът на ТАСС в Дамаск съобщи, че центърът на столицата, където има хотел с гостуваща руска парламентарна делегация, не е бил засегнат от западните удари. Дънфорд заяви, че са били използвани обичайните канали за предотвратяване на конфликти и те са били активно използвани тази седмица за решаване на въпроси, свързани с използването на въздушното пространство. “Не сме извършили никаква координация с руснаците за ударите и не ги уведомихме предварително”, заяви Дънфорд.

На въпрос дали западните сили са използвали тази удари, за да се опитат да ликвидират сирийския президент Башар Асад, министърът на отбраната Джим Матис подчерта, че целите са били подбрани единствено за “отслабване на способността на сирийската военна машина да създава химически оръжия и не е правен опит да се разшири този списък на целите”. Според кореспондента на ТАСС правителственият квартал на Дамаск и президентският дворец не са пострадали от западните удари по града. Нанесените в продължение на един час удари срещу сирийската програма за химически оръжия изпратиха ясно послание на сирийския президент Башар Асад, заяви Матис, цитиран от Асошиейтед прес. “Ясно е, че миналата година режимът на Асад не разбра посланието”, каза Матис, припомняйки американските удари от април 2017 г. по сирийската военна база Шайрат близо до Хомс след приписана на Дамаск химическа атака. Той уточни, че при днешните удари са били използвани двойно повече ракети, отколкото в миналогодишните.

“Време е всички цивилизовани нации спешно да се обединят и да сложат край на гражданската война в Сирия като подкрепят мирния процес на ООН в Женева”, добави той. Дънфорд съобщи, че западните сили са ударили в 01 ч. сутринта по Гринуич три цели, свързани със сирийската програма за химически оръжия, едната близо до Дамаск, а другите две в района на Хомс в Централна Сирия. Джоузеф Дънфорд заяви, че по данни на Пентагона западните удари по Сирия са били отразявани само от сирийската противовъздушна отбрана. Доколкото е известно на Вашингтон намиращите се в Сирия руски военнослужещи и военна техника не са участвали в отразяването на тези удари.

“Единствената информация, с която разполагам към този момент е, за изстрелване на сирийски ракети земя-въздух. Не ми е известна никаква дейност на (въоръжените сили на) Русия”, заяви генерал Дънфорд. Матис заяви, че няма загуби в личния състав на американците и съюзниците им. “Искам да подчертая, че тези удари са насочени срещу сирийския режим. В нанасянето на тези удари положихме големи усилия да избегнем жертви сред цивилните и чуждестранните граждани. Приканваме отговорните нации да осъдят режима на Асад и да се присъединят към нас в твърдата ни решимост да попречим на използването на химически оръжия в бъдеще”, каза той. Матис уточни, че Пентагонът ще съобщи повече информация за ударите по-късно днес. Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов предупреди, че след ударите в Сирия ще има последици, предава AFP. „Отново биваме заплашвани“, заявява посланикът. „Ние предупредихме че подобни действия няма да бъдат оставени без последици. Цялата отговорност за тях ще носят Вашингтон, Париж и Лондон.“ „Обидите към президента на Русия са неприемливи и непростими”, добавя посланикът в отговор на директните обиди, които американският президент Доналд Тръмп отправи към Владимир Путин заради подкрепата му за правителството на Башар Асад.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене