Индиецът Муралидар Нирадж Кумар: Едно вътрешно чувство, вътрешен глас ми каза, че трябва да отида в Рила

Дами и господа, читатели на Топ Преса, имам удоволствието да ви запозная с Нирадж Кумар, председател на Сдружението за развитие на бизнес и културни отношения между Република Индия и Република България. Срещаме се в ресторанта на благоевградски хотел, на който можех и да спомена името, ако рекламираше в Топ Преса… Нямаме предварителна уговорка, но ще си говорим за туризъм, за България и Индия. Имах удоволствието да посетя Индия преди 10 години. Препоръчвам на всеки, които може да си го позволи да посети мавзолея  Тадж Махал в Агра.

 

Представи се на нашите читатели…

– Аз съм Муралидар Нирадж Кумар. Живея 25 години в България. Повече отколкото в държавата където съм роден.

Индия… звучи като приказка. Какво ще ни кажеш за туризма между България и Индия?

– Всеки един индиец носи това в сърцето, да обслужваме. Има една дума: „Всеки един гост е Господ“. Това е девиза на туризма или по-точно на Министерството на туризма. Всеки един турист, който идва в дадена държава, той дава работа най-малко за осем души, които да го обслужват. Като имаше криза в България аз видях най-добрите възможности, които България има. И до ден днешен виждам, че нещото, което не е толкова добре развито това е туризма. Тя има какво да дава на човечеството.

Какво ще кажеш за туристическите агенции, които са толкова много на брой?

– В Индия, в столицата Делхи е централната власт. Отделно във всяка една област има собствено министерство, което промотира съответните места за туризъм за отделната област. Преди централната власт взимаше всички приходи. Сега ги остават на всяка област, за да се развива. По този начин те рекламират своята област, за да си развиват туризма.

Аз бях в Агра през 2008 год. видях чудото Тадж Махал… Струва ми се че малко знаем за други популярни места в Индия.

– Да, в България знаят само Тадж Махал, но не е само това. Имам списание, в което са описани и други дестинации в Индия, които са малко познати тук. В нашият офис във Франкфурт го има. Аз мисля, че…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене