ДА СПАСИМ СКАПТОПАРА!

ТРАКИЙСКИ  ГРАД  54  ДЕКАРА ДАТИРАНИТЕ СГРАДИ СА ЧЕТВЪРТИ ВЕК, ЧЕРКВА 30 ГОДИНИ СЛЕД ПРИЕМАНЕ НА ХРИСТИЯНСТВОТО ПО ТЕЗИ ЗЕМИ, БАНЯ КАНАЛИЗАЦИЯ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ГРАД, ВОДОПРОВОД, АДМИНИСТРАТИВНИ,  ПРОИЗВОДСТВЕНИ И ЖИЛИЩНИ СГРАДИ…

Лазар Андреев е роден на 25 август 1978 г. в Пазарджик. Тренира плуване до 13-годишна възраст и поставя редица национални рекорди, последният от които падна едва през 2015 г. В Благоевград се премества за постоянно по време на следването си в ЮЗУ „Н. Рилски”, където завършва специалност „Педагогика на обучението по физическо възпитание”. По-късно става магистър по финанси във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий”. Има дългогодишен опит в частния бизнес с недвижими имоти. Л. Андреев бе сред активистите на ГЕРБ в Пиринско, натрупа стаж и в областната управа. В момента е мениджър по продажби в местна банка, а през 2017 г. бе произведен в първия съдия по бокс в Благоевград.

Разкажи ни  каква е твоята кауза, към която и медийна група Топ Преса се присъединява…

– Казвам се Лазар Андреев и съм представител на инициативният комитет за съхранение, защита и възстановяване на старинният град, който е открит. Казвам старинен град, защото датира от IV век след Христа и най – вероятно е Скаптопара, защото надписа Скаптопара е намерен на един километър от самия град. Градът като обща територия е около 120 декара. Най забележителното в него е черква от IV век, около 30-40 години след приемането на християнството на събора в Сердика – днешната столица на България София.  Другите забележителности са банята, тръбопровода и канализацията през целия град. Това е нещо уникално за времето си. Сега ако направим аналог с някои населени места в България, те също са уникални, защото там няма канализация.

Искам да уточним, че не става въпрос за открита една черква или една баня, а e открит един цял град. Това е значимо не само за България, а и за цял сват.

– Това е национално и световно културно и историческо наследство, защото траките са едни от най – древните народи обитавали земята. Това което те са имали като бит и култура, мисля че поне на нас българите не ни е много известно. В други държави историци и археолози са проучвали доста по обстойно. Това което имаме тук е нещо уникално не само за Балканите и Европа, но и за целият свят. Град на територията от 120 декара според историци, е един от най-големите градове, който е бил по поречието на р. Струма. По данни може би са го обитавали около 50 000 жителя. Сравнено с днешен Благоевград е горе долу същото население.

И какво се оказва. Магистралата минава върху него…

– Да. Магистралата минава точно през него. Ще унищожи абсолютно всичко. Изпратихме писма, с които да информираме за случващото се. За града който е намерен. За това, че ако мине оттам магистралата всичко ще бъде заличено. Изпратени са писма до президента, до омбудсмана, до Министъра на културата, до Патриарха, до Неврокопският митрополит, до 12 посланика на различни държави, които финансират изграждането на подобни проекти…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене