Свържете се с нас

Бизнес

Един от първите ресторантьори и хотелиери на Гоце Делчев, Михаил Зортев, отпразнува 60-ия си юбилей

Published

на

Собственикът на компекс “Барото“ в Гоце Делчев, Михаил Зортев, стана на 60 години. За празничната вечер колективът на знаковия му комплекс и съпругата му Дафи, която е истинска царица в кухнята, му спретнаха пищен празник и напълниха масите с невероятни блюда, каквито могат да се видят в най-грантовите  ресторанти.

Много роднини и приятели на семейството се веселеха и вдигнаха горещи наздравици на рождения ден на Мишел и му пожелаха да е жив и здрав още много години, а енергията и любовта да не го напускат никога.

Зортев е един от най-известните ресторантьори и е сред първите, които в началото на прехода се брояха на пръсти. И досега сплотеното семейство развива успешно своя бизнес.

Годините никак не са повлияли на Мишел, който на 60 младее и се радва на прекрасно здраве и любота на цялото семейство.

 

infomreja.bg

коментара

Бизнес

Таксиметраджии в Благоевград настояват за по – високи цени на превозваческата услуга

Публикувано

на

С 10 стотинки да се вдигне минималният праг на цената на таксиметровите услуги в Благоевград, искат от Сдружението на таксиметровите превозвачи в областния център на Пиринско. Предложението няколко пъти се обсъжда съвместно с Общинска администрация и се очаква да се внесе за решение на сесия на местния парламент до края на лятото.

„Цените в Благоевград не са вдигани от 4 години, в момента минималният праг е 65 стотинки за дневна и 75 стотинки за нощна тарифа“, обясни председателят на сдружението Росен Начев.

Искането на бранша е цените да станат съответно 75 стотинки и 85 стотинки за светлата и тъмната част от денонощието. Предлага се началната цена също да скочи с 10 ст. – от 69 ст. на 79 ст.

„Обединихме се около становището максималните цени в Благоевград засега да не се вдигат и да останат съответно 1 лев за дневна и 1,10 лв. за нощна тарифа. Дори при това поскъпване Благоевград ще остане сред градовете в България с най-ниски цени на таксиметровите услуги и ще продължи да е плътно в долния край на ценовата листа за страната. Масовите курсове в града са около 2 лв. в момента, очакванията ни са с увеличението да поскъпнат максимално с 20-30 стотинки, което не е много. Все пак не сме социална услуга, макар че в Благоевград изпълняваме функцията на обществен транспорт“, коментира Р. Начев.

Причината за исканото поскъпване той мотивира с многократното увеличение на разходите през последните 4 години, на първо място горивата, които дори по време на преговорите се вдигнали за пореден път.

Превозвачите признават, че очакват лек отлив на клиенти при въвеждане на новите тарифи, но обясняват, че се търси златната среда клиентите да са защитени от нереално високи цени, а таксиметраджиите – от нелоялна конкуренция.

В момента в Благоевград такситата са между 450 и 500, колкото е  горната граница, гласувана от общинските съветници, без да я надвишават. Всяка година местният парламент разглежда и утвърждава минималните и максимални цени за превоз заедно с броя на колите. Очакванията на шофьорите от бранша са исканото увеличение да се гласува на редовната юлска сесия на ОбС, но това едва ли ще стане, тъй като предложението още не е огласено на сайта на общината, където трябва да отлежи един месец, преди да стигне до обсъждане на парламентарно заседание.

pirinsko.com

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО

Бизнес

Пазара на гъбите в Гоцеделчевско се срина

Публикувано

на

На 4 лева се изкупува тази година първото качество на горските гъби манатарка и пачи крак, а за второто качество изкупчиците дават по 1 лев за кг, съобщават гъбари от Гоцеделчевския регион.  

Те обясняват, че изкупната цена на гъбите пачи крак и манатарка тази година се е сринала наполовина.

Миналата година за килограм манатарка първо качество изкупчиците са купували от 8 до 10 лева, та дори и до 12 и 14 лева, а тази година цената е едва 4 лева заради влошеното качество.

„Гледаш я на вид бяла и хубава гъба, а вътре е черна, с червеи и изгнила“, коментират изкупчици и гъбари с надежда за по-малко дъждове през август за да се подобри качеството на гъбите, а и сезонът да удължи поне до септември.

Както писа ИНФОМРЕЖА, през други по-сушави години хората от балканските села масово излизаха в отпуски и с целите си семейства беряха гъби и боровинки, като за ден си заработваха надници от 50 до 100 лева.

През почивните дни пък цели семейства – берачи на гъби, си докарваха приходи от 250 – 300 лева на ден и заявяваха, че от гъби изкарват повече пари и от тютюна.

Брането на гъби, боровинки, горски ягоди и други горски плодове и билки за много безработни хора и семейства от балканските села в Гоцеделчевския регион е поминък.

„При благоприятни години от даровете, които ни дава планината, подсигуряваме поминъка на целите си семейства. Балканът ни храни и за нас той е отличен източник за припечелване на прилични доходи, които, разбира се, изкарваме с много труд, лишения и ангажираност и на най-малките членове от семействата ни“, коментират берачи от Рибново, Осиково и жители на сатовчански и гоцеделчевски планински села.

Срив на пазара и на боровинките се очертава до момента през тази година и в общините Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча.

Причините за лошото качество както при гъбите, така и при боровинките са многото дъждове и прекомерната влага. От друга страна берачите забелязват през този сезон и нетрадиционен растеж на боровинките предимно по сенчестите балкански места, както и по-малко като количество от уханните и полезни плодчета.

Берачите се надяват на повече слънчеви дни за да може боровинките да узреят и да достигнат необходимата захарност тъй като в момента те не зреят и са с горчив вкус.

В гоцеделчевско все още не е започнало масовото изкупуване на боровинки но по други региони, където вече кампанията е започнала изкупната цена е едва от 2,50 до 3,50 лв. за кг черна боровинка.

infomreja.bg

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2018
П В С Ч П С Н
« юни    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ПОПУЛЯРНИ