Окован с белезници, Малкия Фараон прекрачи съда часове след като брат му едва не уби Саботана

Братята Фараони от Сандански Илко и Веселин Борикови са в ареста след опита им за покушение срещу Съботана. По-малкият брат Веселин Бориков е задържан в сряда следобед, след като брат му стреля с пистолет по Димитър Съботанов. Малкия Фараон е задържан пръв след нареждане на прокуратурата, той е на прицела на органите на реда, след като през август миналата година наръга няколко пъти с нож в санданска дискотека Съботана.

Илко Бориков пък се предаде сам в полицията вечерта в сряда, след като стреля по Съботана малко преди 15 ч., но куршумът вместо в мишената се заби в задното стъкло на джипа на 38-г. Димитър Съботанов. След стрелбата Илко Фараона избяга от местопрестъплението на бул. „Свобода“, но няколко часа по-късно се предаде в полицията. При пристигането си в сградата на полицейското управление той казал на полицаите, че е разбрал, че брат му е задържан, и затова идва, а не защото е извършил престъплението, визирайки стрелбата с пистолет по Съботана.

Двамата братя са задържани първоначално за 24 часа, след което прокуратурата им поиска мярка за неотклонение. До 22 ч. в сряда в полицията в Сандански са давали показания Съботана и Митко Лулов, които били заедно по време на опита за покушение и оцелели на косъм от куршумите, като се скрили зад джипа.

Задържан е бил и трети човек от компанията на Фараоните – Крум Ейпъла, който след изтичане на 24-часовия арест е освободен, тъй като няма съпричастност към престъплението. По случая е образувано досъдебно производство.

Вчера Окръжна прокуратура направи искане да бъде изменена мярката на Веселин Бориков по висящото разследване от август миналата година за нападението над Съботана от „подписка” в „задържане под стража“. Вчера следобед той бе доведен с белезници в Окръжен съд – Благоевград за преразглеждане на мярката, но защитата поиска отлагане на делото, за да има време да се запознае със събраните в 3 тома доказателства от разследването, което се провежда от 8 месеца. Веселин Бориков е привлечен като обвиняем за опит за убийство на Димитър Съботанов след нападение с нож в санданска дискотека.

Вчера брат му Илко бе обвинен за закана за убийство към Димитър Съботанов и незаконно притежаване на оръжие. Днес прокуратурата ще внесе искане в Районен съд – Сандански за определяне на мярката му за неотклонение.

Санданчани са шокирани от разигралия се в сряда посред бял ден на метри от булеварда екшън, при който като в италианска мафиотска вендета Фараона стреля с пистолет срещу Съботана, рискувайки да уцели случаен минувач.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

ИЛИЯНА ПОПОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене