ДЕПУТАТЪТ ТОДОР РАДУЛОВ ПИТА: КАКВО СЕ СЛУЧВА С ХИДРОВЪЗЕЛ БРЕЗНИЦА?

RADULOV-450x600

ЧРЕЗ

Г-Н МИХАИЛ МИКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА 42-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ДО

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА ТЕРЗИЕВА

МИНИСТЪР НА

РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ

 

ВЪПРОС

от

Тодор Борисов Радулов – народен представител от ПГ „Коалиция за България“

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 89 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям въпрос

ОТНОСНО : Преустановена процедура за съгласуване и реализиране . Хидровъзел „Брезница“, община Гоце Делчев, област Благоевград.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

Съвременното развитие на град Гоце Делчев и целия регион, включващ останалите три общини: Хаджидимово, Гърмен и Сатовча, – специално внимание да се отдаде на наличните водни ресурси и – о рационално и екосъобразно използване.

В тази връзка през 2004г. бе започната проучвателна и проектантска работа по изготвяне на проект за изграждане на Хидровъзел „Брезница“ в землището на с. Брезница, община Гоце Делчев. Като през 2004 и 2005г. Хидроват“ АД съвместно е община Гоце Делчев извършиха технико- икономически проучвания и съгласувания с МОСВ и Министерството на земеделието за възможността да се изгради комплексния яз. „Брезница“ за задоволяване на недостига от вода за водоснабдяване и напояване в региона. – Основното предназначение на хидровъзела е да осигури трайно, за много , : = напред за региона, питейна вода, първа категория, да осигури вода за напояване на площите от Напоителна система Гоце Делчев и поливните площи в землищата на селата Брезница, Корница и Лъжница, както и да извърши  регулиране на пролетния отток на три реки чрез комплексния яз. „Брезница“. В и К Благоевград заявява писмено, че средно годишния недостиг в региона възлиза на 3,2 млн. м3. С изграждането на язовира се гарантира обем от 8 млн. m3 вода, който, ще гарантира необходимите количества  в бъдеще, както за питейна вода така и за поливна и се създава възможност за изграждането на 4 броя МВЕЦ с обща мощност 12 Мвт.

С изграждането на обекта ще се открият око 30 временни работни  места за не по-малко от 2 години и 10 постоянни работни места.

В края на 2005г. във връзка със земи по чл. 19,  които попадат в зоната на проекта, бе преустановена по-нататъшната работа по реализацията му.

В настоящия момент този проблем не съществува.

Моят въпрос към Вас е какви са вижданията на MРР  за бъдеща реализация на Хидровъзел „Брезница“ и в какви срокове.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене