Свържете се с нас

ВИДЕО

Парк “Струмско- център” се разпада!

Публикувано

на

Преди да започнем да критикуваме ще припомним, че още през септември 2014 год. десет от лампите в новия парк “Струмско-център” угаснаха. (До сега не са проработили) Сигнал в редакцията ни бе подаден от жители на квартала. Лампите общо са двадесет и една. Осветлението е изградено с паркови алуминиеви стълбове SAL с влагозащитена разклонителна кутия и паркови осветители Сфера Ф-400 Опал, ползващи натриева лампа с мощност 70W.  Това бе втори сигнал свързан с проблемния парк “Струмско- център”, преди два месеца там бе открадната чешмата. Топ Преса установи, че цената на една такава чешма, тип фонтан е 216 лв. Все пак за изграждането на площадките са похарчени 5 161 799 лв. и струмчани поискаха работещи, чешми и осветление. Глас в пустиня! Чешма още няма, лампите още не са светнали.  Новият проблем е баскетболното игрище, което бе разкопано за да се направи шахта.  Защо ли не се сетиха по време на изграждането? При всеки дъжд се образуваше нещо като плувен басейн. Откраднати са летвите, които образуваха скамейките за зрителите. Сега има само стърчащи болтове и греди, които не са могли да измъкнат. Мрежата е в отвратително състояние, навсякъде е разкъсана.  В  „БЕЗУМИЦИ“ Методи Байрактарски показва, че телта е доста мека и едва ли е подходяща, за мрежа на игрище. Прави съпоставка със старото игрище в квартала, което се намира до пощата. „Там мрежата е на повече от 35 години и не е мръднала“, споделя той в своя видео коментар за предаването „НЕУДОБНИТЕ“…

Целия материал четете  в печатното издание на Топ Преса

коментара

Реклама
loading...

ВИДЕО

НЕУДОБНИТЕ! Жена подложена на ежедневен тормоз, побой, рекет, заплахи за убийство…

Публикувано

на

Нова покъртителна история показва Методи Байрактарски в рубриката си „БЕЗУМИЦИ“

42-годишната Мария разказа истинската история за нейното отвличане. Това което разпространиха медиите не е истината. Тя изля мъката си и страховете си. Имало е ежедневен тормоз, побой, рекет, заплахи за убийство… Гледайте  в онлайн поредицата  „НЕУДОБНИТЕ“.

Вижте и безпощадният коментар на Веселин Стаменов и Мариета Димитрова!

коментара

Продължете с четенето

ВИДЕО

Класноурочна „симфония“ създадоха учениците и учителите в НПГ в Г. Делчев

Публикувано

на

Интердисциплинарният урок  на тема „Симфония“ бе елегантно предизвикателство да се разчупи класическата урочна рамка и неочаквано, но с фина логичност да се обединят в естествена взаимовръзка биология, химия, физика, музика и литература.

Такъв нестандартен модел на урок бе представен  от преподавателите и учениците в Неврокопска професионална гимназия „Д.Талев“ в Гоце Делчев.   Темата-  феноменът  „Светлина“ –  стартира с библейския текст за сътворението на света , асоциативно се вплете в звуците на „ Четирите годишни времена“ на Вивалди, за да излезе от въображаемия свят на изкуството и да  поеме по реалните пътища на науката, където  светлината бе разгледана от гледната точка на физиката, химията и биологията. Целта на урока бе да се представи връзката между светлина, фотосинтеза, хранителни вещества, здравословно хранене и здравословен начин на живот, като се  използва за обща рамка структурата на музикалното произведение  симфония.  Всички елементи на симфонията намериха оригинално приложение в урока. В него „ симфоничният оркестър“ бе съставен от ученици – научни работници във физически и химически лаборатории, биолози – новатори, диетолози, лекари, фармацевти, спортисти, шеф-готвачи. Учениците експериментираха, доказваха  по химичен път наличието на нишесте и белтъци, също така функционалните групи, които изграждат въглехидратите; представени бяха фазите на процеса фотосинтеза. Научните и експерименталните факти бяха практически вложени в съвети и тестове за здравословно хранене и здравословен начин на живот. Учениците се превъплътиха и в лекари – гастроентеролози и диетолози, провеждащи  импровизирани прегледи; както и във фитнес инструктури, даващи практически съвети за здравословен начин на живот.  Също така полезни ястия бяха предложени и от шеф-готвачите на НПГ. Урокът бе широкоспектърен, многопластов, но най-вече с практическа насоченост и  с висока степен на полезност. В него бяха обединени ученици от 8,9,10 клас с общи интереси по природни науки. Преподавателите използваха богат набор от интерактивни методи и техники на преподаване, но доминиращият бе проектният метод, при който учениците, напътствани от учителите си, сами създаваха и защитаваха своите проектни задачи.

    Интердисципринарният урок бе наблюдаван от старши експерт по природни науки при РУО- Благоевград – г-жа Стоянова, от Ръководството и преподаватели на НПГ,  както и от   преподавателите по природни науки от  училища в общината и от Сатовча.  Неслучайно бе избрана и датата за интерсеното събитие – в наверечието на 22 март – Световният ден на водата.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

март 2019
П В С Ч П С Н
« февр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ