Свържи се с нас

ГЕРБ

Само някой, загубил дете или който не може да има свое, е разплаквал Цветан Цветанов

Публикувано

на

Сутрин, като се събуди, в леглото да се покатери София, е удоволствието, заради което Цветан Цветанов си позволява да не гледа напрегнато часовника. Най-близките около него слушат често истории не само за най-малката от трите му дъщери, която скоро ще е първокласничка, но и за каките Василена и Гергана.

Не е нужно обаче много добре да го познаваш, за да усетиш, че децата са това, което го разтапя. Този иначе всяващ респект мъж и първи изборджия на държавата пред малките откровено се разнежва. Цветанов може да бъде разплакан единствено от родители, които са изгубили дете или чиято рожба е станала жертва на насилие и посегателство.

На тези, които нямат шанса да заченат по естествен път, помага. И понеже няма как да го прави за всеки, направи възможно държавата да поеме 4 безплатни инвитро процедури, което дори записа в управленската програма на ГЕРБ.

Има енергия да обиколи само в рамките на месец цяла България и е научил поименно респектиращ процент от всички, вече надхвърлили 100 000, партийни членове. Човекът, който знае точния брой на дните, които прекарва Цветанов в пътувания из държавата, със сигурност е Деси. Тя е и по-железният войник от него в семейството, защото, ако заместникът на Бойко Борисов дисциплинира само с поглед депутатите на ГЕРБ, четирите жени вкъщи го правят великодушен, мек и въобще нормален мъж и баща. Невероятно, но ангажиментите му в политиката бетонираха връзката с Деси и след седмици двамата празнуват 25 години брак. Може би защото тя успява да го държи здраво на земята.

На него е кръстен

и един малък Цветан

С лични пари Цветанов помага на млада жена от полскотръмбешкото село Каранци да стане майка.

Преди 5 г. след 11 г. надежди Олга Николова му споделя проблема си: “И аз като всяка жена искам да стана майка.” Това става на 17 април 2013 г. Жената е кандидатствала по държавната програма инвитро, но е записана под номер 19904 в листата на чакащите.

На 9 юли Олга разбира, че Цветанов не я е забравил – 2000 лв. негови лични средства са преведени директно в столична клиника за инвитро. “Като получих документа за превода, се разплаках и казах, че ще имам син и той ще се казва Цветан”, вълнува се и днес Олга. Процедурата е извършена, а на 12 ноември тя вече е бременна. Срещат се отново, когато Олга е в напреднала бременност. Момченцето се ражда на 16 юли 2014 г. Кръщават го Цветан. За изписването в дома пристига детско креватче, количка и огромен кашон с памперси.

Цветанов за пръв път вижда детето през септември, когато е на 3 месеца. Влиза в първия магазин в градчето и му купува куп дрешки и подаръци. Дори предлага шеговито да му смени памперса – все пак е баща на 3 дъщери и е вещ в грижите за бебе.

Малкият Цецко вече е почти на 4 г. и при всяко идване във Велико Търново и Полски Тръмбеш, щом го види, Цветанов оставя всичко и отива да го прегърне и целуне.

Цветанов, благодарение на когото Олга и мъжът й станаха родители, гушка малкия Цветан.

“Този човек е страхотен, просто нямам думи да изразя благодарността си. Той беше единственият, който ми помогна да сбъдна най-съкровената си мечта – и на моята улица да изгрее малко слънчице. Това е най-истинският и човечен политик”, казва Олга.

Нели Петрова,

майката на

сгазената Лора:

Борис Велчев ми

каза: Цветанов е

голям мъжкар

Ето какво каза пред “24 часа” Нели Петрова от Варна – майката на сгазената на пешеходна пътека през лятото на 2011 г. Лора. Поради силата на разказа го предаваме без редакторска намеса:

НЕЛИ ПЕТРОВА

Не познавах г-н Цветанов, тъй като, преди да загине дъщеря ми, живеехме в чужбина, преди през 2012 г. да излезе решението, че нямам право да обжалвам делото, когато осъдиха условно момчето, което уби дъщеря ми. Само като име го бях чувала. Когато го призовах по телевизията като вътрешен министър да помогне, нямах и представа, че на другия ден ще ме потърси секретарката му. Помоли ме да ме свърже с министъра, който искал да говори с мен. При което той ме покани в София. Аз отидох при него в МВР. Спомням си много добре, че преди мен чакаха родителите, чиито две дъщери бяха изнасилени пред очите им в дома им, на които той също помогна (виж по-долу за сем. Ачови – б.р.). Аз плаках пред него много. Той ми обеща, че ще ми помогне, след което получих обаждане от тогавашния главен прокурор Борис Велчев, поканиха ме да посетя и него. Никога досега не съм го споделяла, но когато влязох при тогавашния главен прокурор, той се изрази така: “Цветанов е голям мъжкар. Ще направя всичко възможно да ви помогна!” След което ме изслуша и каза, че той ще направи, каквото е по закон, а вече дали ще се върне делото, зависи от съда. И делото бе върнато.

Никога не съм предполагала, че ще получа покана да стана народен представител.

Може би много хора не познават г-н Цветанов в такава светлина, но когато бяхме заедно всички родители със загинали деца, сме сядали с него в Бургас на кафе, говорили сме си съвсем нормални неща. Той дори е плакал заедно с нас, когато и ние сме плакали.

За мен лично г-н Цветанов е човек с голямо сърце, който винаги гледа да помогне на хората и винаги се отзовава. Колкото и пъти да съм ходила да го помоля – за параклис, за църква, на хора да помогна, винаги ми е давал срещите, които съм искала, и винаги е помагал на хората. За съжаление, много хора се възползват от добрината му и най-вероятно той страда от това, но не го показва. Пред нас никога не се е оплакал и никога не е казал лоша дума за никого. Като колеги в парламента имаме много добри отношения. Нямам никакви притеснения да споделя с него наблюдения или нещо, което са ми казали хората от моя избирателен район. И той ме е търсил да помагам на хора от моя регион, които пък са се свързвали с него.

За тези 6 г., откакто го познавам, аз лоша дума за Цветанов не мога да кажа.

С дарение от него

децата с аутизъм

имат свой център

Първият специализиран за деца с аутизъм център у нас е изграден изцяло от Цветан Цветанов. Той е в кв. “Горубляне” и в него поведението им се моделира към социално приемливо, за да се улесни тяхната интеграция.

30 деца посещават центъра, в който по единствената програма в световен мащаб по приложен поведенчески анализ АВА (applied behavior analysis) чрез обучени и сертифицирани специалисти се модифицира поведението на деца с аутизъм към социално приемливо и така те получават шанс за социална интеграция и включване в обществото.

За 50-ия си рожден ден Цветанов моли гостите си да идват без подаръци и цветя, а вместо това да дарят за изграждането на центъра.

“Сградата, която ни предостави Столичната община, нямаше канализация. Г-н Цветанов дари за нас и за още две каузи за деца всичките 50 хил. лева, които събраха гостите му, признателна е Владислава Цолова, основател на сдружението “Стъпка за невидимите деца на България”. С аутизъм е синът Мартин Дипчев

МАРТИН ДИПЧЕВ

, който днес е почти на 18 г. (на снимката). На 29 септември същата година центърът, който е мечтата на Цолова, е готов и открит.

Помага на ученици да

са по стъпките на Ботев

За 4-а поредна година Цветан Цветанов ще подкрепи финансово ученици от всички търновски училища, които желаят да се включат в една от най-родолюбивите прояви у нас – Националния поход по стъпките на Ботевата чета.

Благодарение на него за поредна година над 50 търновски младежи ще преминат по 120-километровата алея на безсмъртието от козлодуйския бряг до връх Околчица. В похода ежегодно се включва и самият Цветанов. Този поход има изключително важно значение за патриотичното възпитание на младите хора, убеден е председателят на най-голямата парламентарна група, а децата и ръководителите им знаят, че могат да разчитат на него.

Със събраните вместо подаръци пари от рождения си ден преди 2 г. помогна на търновската група за 70-ото издание на похода, и то не просто да покрие разходите си по време на 5-дневния поход, но и да се снабди с екипировка, с която и занапред младежи да се включват в проявата.

За 4-а поредна година Цветан Цветанов ще подкрепи финансово ученици от всички търновски училища.

Анчови, чиито деца насилиха пред

очите им: Само той ни подаде ръка!

След като вижда съдийката Мирослава Тодорова по телевизията, Марина сяда и пише имейл до вътрешния министър Цветан Цветанов. Това е жената в семейство Анчови, които през 1998 г. преживяват най-големия ужас – маскирани влизат в дома им в село Чепинци. Делото вече се е точило 12 г. и жената е тотално обезверена – помощ не очаква отникъде. Не очаква реакция и на този имейл на отчаянието, който праща на Цветанов, още по-малко – толкова мигновена. Още на следващия ден обаче звънят от кабинета на МВР шефа. Уговарят си среща, Марина и Веско Анчови

МАРИНА И ВЕСКО АНЧОВИ

отиват при него и му разказват ужаса си.

“Г-н Цветанов беше единственият човек, който се отнесе с разбиране и ни подаде ръка в този труден за цялото семейство момент. Ужасът, който преживявахме толкова години, през които никой не се осмеляваше да посочи и да каже: “Да, това са престъпниците, извършителите на това гнусно деяние! -, до сълзи се трогва жената. И не намира думи да изкаже колко е благодарна на зам.-шефа на ГЕРБ: – Единствено и само г-н Цветанов ни обърна внимание, чисто човешки се отнесе към нас и ни съдейства. Единственият, който беше до нас. Благодарение на него са осъдени виновните. Ако той не беше вдигнал шум и не се беше разбрало за това престъпление, справедливост нямаше да има и до днес. Много сме му благодарни, защото в годините, в които се водеха и следствието, и делото, минахме през различни инстанции – градски, военен, военно-апелативен съд, ВКС. Навсякъде едва ли не се опитваха да оневинят виновните. Никой не искаше и не смееше да осъди въпросните неща. Единствено само г-н Цветанов повярва в нас, въпреки че бяхме писали много пъти жалби къде ли не – и до ВСС, и до инспектората, навсякъде. Навсякъде отговорите бяха безлични, бездушни, просто отбиване на номера. Много сме му благодарни, като човек нямам думи за него… Превъзходен човек! Беше съпричастен във всяко едно отношение, за всичко, което преживяхме и най-вече децата ни. Г-н Цветанов даже плака в ефир в знак на съчувствие към кошмара, който преживяхме.”

Отвличаният Киро Киров

КИРО КИРОВ:

Той води операцията по спасяването ми

Разкриването на бандата за отвличания “Наглите” е абсолютна заслуга на Цветан Цветанов. Изказвам му специални благодарности.

Това каза пред “24 часа” бизнесменът Киро Киров, който през 2009 г. – в началото на първия управленски мандат на ГЕРБ, бе похитен от Наглите и държан 17 дни в плен.

Заради отвличането е имал много срещи с Цветанов, който като силов вицепремиер и вътрешен министър води операцията по спасяването му. “Невероятно отзивчив е, отворен и винаги открит за разговор. Обяснява всичко пространно и точно – как е организирана операцията по задържането, какво е направил той, кой се е включил”, казва Киров за Цветанов.

В мъчителните дни на неизвестност и игра на живот и смърт със сина му Иван неотлъчно са тогавашният МВР главен секретар Калин Георгиев и психолог, които оказват на момчето и въобще на цялото семейство едва ли не денонощна помощ, дават му информация и съвети как да действа, слагат му денонощна охрана.

Киров споделя впечатленията си през годините за човека, когото всички наричат “дясната ръка на Бойко Борисов”. Цветанов бил тих и притеснителен човек в началото – още в МВР, вече на път за Столичната община, където в периода 2005-2006 г. бе зам.-кмет на София. “Израсна много. Днес е оратор, има мнение по всички въпроси”, хвали го бизнесменът.

Рекламната фирма на Киров отпечатва картичките, които Борисов разписва като кандидат-кмет на София през 2005 г.

“Аз поддържах връзка с Цветанов от онова време, когато се подготвяше създаването на ГЕРБ. Видях при него един проект на лого на партията. Хич не го харесах и му го казах директно. Той ме попита: “Добре, какво да направим?” И Киров казал какво – намира професионалисти, които праща при Цветанов, и те изготвят истинското лого на ГЕРБ – това, с което партията стартира на 3 декември 2006 г. и с което е и до днес. И Борисов, и Цветанов харесват работата на специалистите, препоръчани от Киро Киров. Без да влиза в партията, понеже е достатъчно ангажиран с бизнеса си, той бе гост и учредител на ГЕРБ, и то от първия ред.

Лична кауза му е да

запази българския дух

С афинитет към запазването на българския дух, култура и идентичност, една от първите задачи на Цветан Цветанов в 44-ия парламент е да съдейства за отпускането на средства за ремонт на пътя до Преображенския манастир.

Ден след миналогодишния празник на Велико Търново Цветанов и областният лидер на ГЕРБ и кмет на старопрестолния град Даниел Панов палят свещички в уникалния храм, строен през 1360 г. Черквата с изящни стенописи, дело на прочутия възрожденец Захарий Зограф, изписал на фасада Колелото на живота, е една от малкото у нас, запазени в автентичния си вид. Преображенският манастир е не само любимо място за миряни от околностите, но и атрактивна дестинация за български и чужди туристи. Единственият път до светата обител обаче е разбит. 2,5-километровата отсечка не е ремонтирана от десетилетия. Пътят е построен през 1935 година, като единственият ремонт, който е правен, е полагането на тънък слой асфалт през 70-те години, обяснява игуменът отец Георги, който вече почти 30 години е в манастира. Цветанов поема личен ангажимент. Не след дълго са отпуснати 250 000 лв. за трайно възстановяване на общинския път. Целевият разход е одобрен на заседание на кабинета, след като проектът първо получава зелена светлина от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. Отпуснатите средства обезпечават напълно необходимите дейности, които включват фрезоване на старата настилка, изграждане на пътни банкети и отводняване, както и полагане на ново асфалтово покритие.

С игумена на Преображенския манастир отец Георги и кмета на Велико Търново Даниел Панов

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
Реклама
loading...

ГЕРБ

Народният представител Александър Мацурев пред „Топ Преса“: Бракониерството взима застрашителни размери и застрашава аквакултурите

Публикувано

на

– Г-н Мацурев, най-важният въпрос, който терзае последните дни всички в региона е – какво става с магистрала Струма? Премиерът Борисов разпореди спиране на строежа на аутобана, ще бъде ли довършена магистралата или не?

Вярно е, че преди дни при посещението на разкопките край село Покровник по трасето на автомагистрала Струма, премиерът Борисов разпореди спиране на строителните работи. Важно е обаче да уточним, че премиерът разпореди спиране на работата по магистралата само в района на разкопките, а не на целия лот 3.1. По останала част от лота се работи и можете да видите това сами. В същото време не може да говорим за спиране или отказване от строителството на магистралата. Борисов даде срок до 2 месеца проектантите, АПИ и археолозите да му предложат общоприемлив вариант за трасето на магистралата и да кажат може или не да се премести то. В същото време се чуха много притеснителни опасения, че дори най-малката промяна на трасето може да доведе до загубата на милиони и още по-страшно – че строежа на магистралата може да се забави между 2 и 4 години. Хората и бизнесът от Благоевградския регион, а и всички българи, достатъчно дълго време чакахме тази магистрала и аз лично не приемам да се рискува времето и качеството на строителството й. Надявам се бързо да се намери най-добрият вариант. Но магистрала Струма трябва да бъде завършена и хората да могат да пътуват спокойно през този сложен в географско отношение регион.

 – Заедно с колеги, депутати от ГЕРБ, внесохте промени в Закона за рибарството и аквакултури. Каква е целта на промените?

– Целта на промените е справяне с бракониерството, което приема застрашителни размери и застраша аквакултурите. Идеята е да се приложи цялата сила на Закона срещу порочната практика на бракониерите и чувството им за безнаказаност, вследствие на което продължават да извършват нарушения, ползвайки забранени методи за ловене на риба.

 

– Какво наложи това?

– През последните три години са иззети над 456 км мрежи за незаконен улов. Представители на рибно-опазващи организации потърсиха съдействие за справяне с бракониерските методи и прекратяване на начини на улов. Като продължение на тези разговори, заедно с колеги от ГЕРБ, подготвихме промени в Закона за рибарство и аквакултури.

 

– В какво се състоят промените?

– Те засягат основно три насоки, като едната е сериозно завишаване на финансовите санкции –  глоби между 10 000 и 15 000 лв. – в зависимост дали е първо, или последващо провинение, рецидив – за бракониерство при улов на риба и използване на динамит. При сегашната практика  служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) стават свидетели на поставянето на хрилни мрежи, но при залавяне на бракониера мрежите са празни и това автоматично води до оневиняване в съда.

Другата промяна в закона предвижда 5% от прихода, получаван в риболовните магазини, в които се продават риболовни билети, да отиват за зарибяване. Лицата, които ловуват, да бъдат запознати задължително с актуалната нормативна уредба, е също сред заложеното в законопроекта.

Третата група промени предвижда повече правомощия на служителите на Изпълнителната агенция. Бракониерите вече ще подлежат на строги санкции пред съда. Досега нарушенията им се разминаваха, както вече казах.

Не са редки случаите, когато служителите на ИАРА са нападани по време на проверки. Особено драстичен е случаят на яз. Батак. Наскоро служител на Агенцията е влачен от кола на бракониери. Примери в тази посока има много. Затова промените предвиждат и арест на бракониерите от страна на длъжностните лица.

 

– Убеден ли сте, че е получите подкрепа и от други парламентарни групи?

–  Аз и моите колеги сме убедени, че поправките в Закона са навременни и необходими.  Надявам се, че те ще получат широка парламентарна подкрепа. Вносителите дадохме вече брифинг по темата в Народното събрание, на който отново изрично подчертахме, че промените са поискани и от неправителствени организации. Този факт предопределя обществената загриженост и ние, като народни представители, трябва да се съобразим с това обстоятелство.

– Г-н Мацурев, за съжаление войната по пътищата продължава. Какво можете да направите депутатите в посока намаляването на жертвите?

– Една от стъпките в тази посока е новият Закон за движение по пътищата, който се подготвяше повече от година и половина. Всички знаете, че това е един от законите, който се е променя най-често особено след влизането ни през 2007 г. в Европейския съюз. Директивите, касаещи Закона за движение по пътищата, се променят почти всяка година и е задължение от наша страна той да бъде синхронизиран с европейското законодателство. Освен това смятаме, че някои текстове трябва да имат по-голяма яснота, по-голяма точност и своевременно да се прецизират административно-наказателните разпоредби. Всичко това до момента е направено след едно широко обсъждане със заинтересованите организации като контролните органи, водачи на моторни средства, ведомствата, Асоциация на обучаващите водачите на моторни превозни средства, както и такива свързани със сервизната дейност, с техническото обслужване на автомобилите. Ние искаме да обхванем всички участници в процеса.

– Кажете ни някои от основните промени, касаещи и пътната инфраструктура?

– Специално за пътната инфраструктура този закон не е директен. За нея конкретно отговаря Законът за пътищата, но в настоящия етап са важни два момента. Първият е финансирането по европейските фондове и основно фонда „Транспорт и транспортна инфраструктура“, който е около 2 милиарда. Той е разделен на две части. Едната е за построяване на пътища, като основно там парите ще отидат за довършване на автомагистрала „Струма“ и за единия от участъци от автомагистрала „Хемус“, както и за пътищата, свързващи сръбската граница със София.

Другата част, която е равностойна на пътната инфраструктура, е предназначена за железопътната инфраструктура. Там също ще отиде един милиард – основно за връзката от сръбската граница до София и линията София – Елин Пелин – Септември, както и довършване на пътя Пловдив – Бургас. До две години той трябва да е готов в пълната му степен и наистина във всичките му отсечки да могат да се развиват скорости за пътническите влакове – 160 км/ч, а за товарните 120 км/ч. До 2021 г. държавата е поела ангажимент да завършим участъци от сръбската граница до Свиленград и от Пловдив до Бургас.

Трябва да отбележим също, че вече се работи и по така наречената тол система, която е изключително важна и не само по отношение на това какви средства ще се отделят за изграждане на нови пътища и магистралния пръстен на България, но и за ремонта им. Досегашната система ни дава от порядъка на 300 – 320 милиона лева годишно за ремонт на пътища, което е крайно недостатъчно. Очакваме с въвеждането на тол системата след около 8-9 месеца, през следващата година тази сума да се утрои.

– Г-н Мацурев, област Благоевград е „отличникът“ на България по Програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Резултатът от тази програма е виден за всички. Хората обаче се притесняват какво е нейното бъдеще, защото има още много домакинства, които също искат да се възползват от нея.

– През тази година предстои бум в санирането на жилищни сгради. Ще бъдат изпълнявани обектите със сключени договори в рамките на осигуреното финансиране в размер на два милиарда лева. В момента е приключила работата по 1065 сгради, строително-монтажни работи са стартирали по 475. Паралелно, поради големия интерес към програмата, ще бъдат разработени и представени за публично обсъждане варианти за нейното продължение по изцяло нов регламент. Контролът по програмата е завишен.

Самият министър Нанков в писмо до кметовете им препоръчва по-добре да контролират строителните фирми, които общините избират чрез търгове. Некачественото изпълнение по дадена сграда може да доведе до прекратяване на договора с „Българска банка за развитие“ АД и бъдещо подписване на анекси. Възстановяването на щети, които са възникнали вследствие на занижен контрол от страна на общината, ще бъдат за сметка на бюджета на местните власти.

 Методи Байрактарски

 

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО

ГЕРБ

Честит Рожден Ден, г-н Мацурев !!!

Публикувано

на

Уважаеми господин Мацурев, Приемете сърдечните ни поздравления по случай Вашия рожден ден. Пожелаваме Ви здраве и успехи в отговорната дейност на народен представител!

От екипа на медийна група Топ Преса!

 

 

 

 

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

май 2018
П В С Ч П С Н
« апр.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ